Wijnvlek

Wat is een wijnvlek?

Een wijnvlek, ook naevus flammeus genoemd, is een aangeboren vaatafwijking in de huid. Ongeveer 0.1% tot 2% van de pasgeborenen heeft een wijnvlek en het is niet erfelijk. Er zit geen verschil in het voorkomen van de wijnvlek tussen mannen/jongens of vrouwen/meisjes.

Hoe ontstaat het? 

De oorzaak van het ontstaan van de wijnvlek is onbekend. Er is wel een gen ontdekt die een rol lijkt te spelen (GNAQ-gen), maar dit moet nog verder worden onderzocht. De wijnvlek ontstaat doordat de kleine haarvaatjes (capillairen) in de huid uitgezet zijn. Wijnvlekken komen soms samen voor met andere afwijkingen, bijvoorbeeld bij het Sturge-Weber syndroom, CMTC of Klippel-Trenaunay.

Hoe verloopt een wijnvlek?

Een wijnvlek is zichtbaar als een roze tot paarse vlek. De vlek is bij de geboorte aanwezig en groeit daarna met het kind mee. Een wijnvlek kan in het begin roze zijn van kleur en in de loop van de tijd donkerder (rood tot paars) en dikker worden. Het doet geen pijn en het heeft dezelfde temperatuur als de huid eromheen. Meestal zitten de wijnvlekken in het gezicht of in de nek, maar ze kunnen ook op andere plaatsen op het lichaam voorkomen. In het gezicht is de wijnvlek vaak begrensd door de middenlijn en zit het aan één kant. De wijnvlek kan doorlopen tot de lip of het tandvlees. Een wijnvlek kan enkele centimeters tot vele centimeters groot zijn. Het kan bestaan uit één vlek of meerdere vlekken. Er kunnen soms ook bultjes in ontstaan (angiomateuze papels).

Een wijnvlek wordt soms verward met een aardbeivlek (deze is meestal niet zichtbaar bij de geboorte en groeit harder dan het kind) of een ooievaarsbeet.

Hoe wordt een wijnvlek behandeld?

Een wijnvlek zal nooit spontaan verdwijnen, maar kan in sommige gevallen behandeld worden met een geschikte vaatlaser. De gemiddelde verbetering is 40 tot 60 procent en het resultaat is afhankelijk van de locatie van de wijnvlek. Voor bepaalde typen wijnvlekken is extra onderzoek nodig, omdat ze samen kunnen gaan met afwijkingen aan onder andere de ogen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een MRI.

Wat kun je zelf doen? 

Met goede camouflagetechnieken kan de wijnvlek minder zichtbaar worden.

Video over Ward | “Ik ben meer dan een wijnvlek”

Bron video: Sturge Weber vereniging

Handige links

Nederlandse vereniging voor mensen met een Wijnvlek of het Sturge-Weber syndroom (Nv WSWs)

Bron: www.huidhuis.nl