Vitiligo

Wat is Vitiligo?

Vitiligo is een pigmentstoornis met een chronisch karakter. Vitiligo is te herkennen aan witte vlekken (maculae). Vitiligo varieert in vorm en grootte. Vitiligo komt het meest voor in het gezicht, op handen en voeten, in lichaamsplooien zoals oksels en op drukplaatsen, zoals ellebogen en knieën. Als vitiligovlekken op een behaarde plek zitten, zijn de haren ook wit. Daarnaast kunnen de vlekken ook jeuken en branden

Vitiligo komt voor op alle leeftijden, maar is niet aangeboren. Vitiligo komt bij minstens 0,5% van de wereldbevolking voor en bij ongeveer 2% van de Nederlandse bevolking. Bij ongeveer de helft van alle mensen met Vitiligo ontstaat Vitiligo vóór het 20ste levensjaar.


2% van de Nederlanders heeft vitiligo

Hoe ontstaat het?

De precieze oorzaak van vitiligo is onduidelijk. Verschillende theorieën zijn ontwikkeld, helaas kan geen enkele theorie het ontstaan van Vitiligo helemaal verklaren.

De twee meest waarschijnlijke theorieën zijn:

 1. De auto-immuuntheorie: Vitiligo wordt gezien als een auto-immuun ziekte, waarbij er een stoornis is in het afweermechanisme van het lichaam. De theorie gaat er van uit dat het lichaam het kapot gaan van de pigmentcellen veroorzaakt.
 2. De pigmentcel-vernietigingstheorie: wanneer pigment in de huid wordt aangemaakt, komen er stofjes vrij die de pigmentcellen kapot kunnen maken. Normaal gesproken zorgt een beschermingsmechanisme ervoor dat dit niet gebeurt. Bij Vitiligo werkt dit beschermingsmechanisme volgens deze theorie niet en gaan de pigmentcellen kapot.

De aanleg voor vitiligo is erfelijk bepaald. Bij de meeste mensen met vitiligo, is er een familielid die ook Vitiligo heeft.

Hoe verloopt Vitiligo?

Het verloop van Vitiligo is wisselend, hierom is het niet te voorspellen. Bij de meeste mensen met Vitiligo beginnen de vlekken klein en worden ze steeds erger. Dit wordt afgewisseld met betere momenten. In sommige gevallen treed er spontane verbetering op, zonder dat het geheel geneest.

Bron: Jesse Lozier Instagram

Hoe wordt Vitiligo behandeld?

Vitiligo is niet te genezen. De behandelmethoden zijn erop gericht om de pigmentvlekken minder zichtbaar te maken, het pigment verlies tegen te gaan of pigmentaanmaak te stimuleren. Bij de behandeling van Vitiligo is het van belang dat er onderscheid gemaakt wordt in ‘stabiele’ en ‘instabiele’ Vitiligo. De Vitiligo wordt ‘stabiel’ genoemd wanneer de vitiligo in een periode van een jaar geen uitbreiding heeft vertoond.

 • Corticosteroïden crème: Dit houdt de pigmentafbraak tegen, waardoor uitbreiding wordt voorkomen. Dit wordt vooral bij beginnende Vitiligo gebruikt. Eén keer per dag wordt de crème op de randen van de vitiligoplekken aangebracht.
 • UVB lichttherapie: Hierbij wordt de focus gelegd op het terug laten keren van pigment (repigmentatie). Gedurende 1 jaar wordt iemand twee keer per week behandeld met lichttherapie. Na 1 jaar volgt een rustpauze van een aantal weken. Deze behandeling kan jaren achtereen (met rustpauzes) uitgevoerd worden om het beste resultaat te behalen.
 • Pigmenttransplantatie: deze behandeling vindt alleen plaats indien de vitiligo ‘stabiel’ is. Onder plaatselijke verdoving worden kleine stukjes gepigmenteerde huid naar de vitiligoplekken getransplanteerd.
 • Depigmentatie therapie: deze methode wordt ook wel de “omgekeerde” methode genoemd. Wanneer er nog maar een paar plekken over zijn met normaal gepigmenteerde huid, kan ervoor gekozen worden om dit te depigmenteren. Dit gebeurt met een hydrochinon-bevattende crème en/of met behulp van een speciale pigment laser.
 • Camouflagetherapie: deze methode heeft geen genezende werking. Camouflage richt zich op het minder zichtbaar maken van de melkwitte vlekken. Met behulp van de juiste camouflage kleur en de juiste manier van aanbrengen, kunnen eventueel de witte vlekken verborgen worden.

Naast de lichamelijke aspecten, kan Vitiligo een grote psychologische impact hebben. Psychologische ondersteuning kan helpen om met de huidaandoening om te leren gaan.

Wat kun je zelf doen?

 • Bespreek verschillende behandelmogelijkheden met je arts. Kies hierbij de behandeling die het beste bij je huid en leeftijd past.
 • Alleen door de behandeling trouw op te volgen, worden de beste resultaten behaald.
 • Blootstelling door zonlicht dient vermeden te worden. De vitiligoplekken verbranden gemakkelijker dan normaal gepigmenteerde huid. Gebruik een zonnebrandcrème met een beschermingsfactor van minimaal 20 of hoger.
 • Vraag om advies over de zonnebrandcrème aan een specialist.
 • Een huidtherapeut kan eventueel helpen bij het vaststellen van de juiste camouflagekleur en bij het aanleren van de juiste techniek. Vervolgens kun je de camouflage zelfstandig thuis aanbrengen.

Huidheld met Vitiligo

Lees in deze rubriek Huidhelden de ervaringen van mensen die leven met een ‘huid die anders is’. Een portret van Huidheld Sharita.

“De hele dag door kreeg ik complimenten”

Handige links

Vitiligo.nl
25 juni: Wereld vitiligo dag