Alopecia areata

Wat is Alopecia areata?

Je haren vallen plotseling uit, worden dunner en van je wenkbrauwen is bijna niks meer over? Naar schatting krijgt bijna 2% van de bevolking ooit met alopecia areata te maken. Daartoe behoort Alopecia areata tot één van de meest voorkomende haarziekten.

Alopecia areata is een ziekte waarbij pleksgewijze haaruitval ontstaat. Dit gebeurt vooral op het behaarde hoofd, maar kan ook op andere lichaamsgebieden waar haren groeien ontstaan, zoals wenkbrauwen, de baardstreek, oksels en schaamstreek. Een bijverschijnsel van het krijgen van alopecia areata is dat je nagels aangetast raken. Onychia punctate (putjesnagel) komt hier vaak bij voor.

In ernstige gevallen valt het haar met grote plukken uit. Soms beperkt de haaruitval zich niet tot één plek, maar is de haaruitval gelijkmatig over de hele hoofdhuid. In zeldzame gevallen valt al het hoofd- of lichaamshaar uit. Van alopecia areata voel je je niet ziek, wel ervaren de meeste mensen psychische klachten.

Kenmerken van alopecia areata zijn vaak ovaalronde, kale plekken met aan de rand afgebroken korte, steeds dunner wordende haren. Ook kan er schilfering optreden.

Alopecia areata kan op alle leeftijden ontstaan, met alle soorten geslacht en afkomst.

Bron afbeelding: instagram.com/baldymama/

Hoe ontstaat het?

De oorzaak van alopecia areata is onbekend, maar aangenomen wordt dat het een auto-immuunziekte is.  Dit is een ziekte waarbij het immuunsysteem lichaamseigen cellen als vreemde cellen aanziet, deze aanvalt en vervolgens vernietigd.

Ook wordt er aangenomen dat het haaruitval van alopcia areata ontstaat dor een verstoorde haarcyclus. Een haarcyclus heeft 3 verschillende stadia. Bij mensen die te maken krijgen met alopecia areata is deze haarcyclus verstoord.

Genetische factoren kunnen eveneens een rol spelen voor het krijgen van alopecia areata.

Hoe verloopt alopecia areata?

Het verloop van alopecia areata is niet goed aan te geven en voor iedereen verschillend.

De haren die terugkomen, zijn in het begin soms wit, maar kunnen later weer de normale haarkleur krijgen.

Bij ongeveer tweederde van de patiënten met één of enkele kale plekken treedt binnen zes maanden tot twee jaar spontaan herstel op.

Bij ernstige alopecia aerata waarbij al het hoofdhaar en/of alle lichaamsbeharing is verdwenen, komt de haargroei meestal niet terug. Er is minder kans dat de haren terugkomen als de aandoening in de jeugd is ontstaan, andere auto-immuunziekten aanwezig zijn, het in de familie voorkomt en als er sprake is van aanleg voor eczeem astma of hooikoorts. De prognose kan hierdoor moeizamer verlopen.

Hoe wordt alopecia areata behandeld?

De behandeling van Alopecia Areata is moeilijk. Wanneer de haarziekte stabiel is, is er vaak geen therapie nodig en geneest het spontaan.

Een behandeling met corticosteroïden (bijnierschorshormonen) is een optie maar is weinig effectief en er kunnen bijwerkingen ontstaan. Lichttherapie en lokale immuuntherapie zijn ook behandelmogelijkheden. Ook dit zijn echter weinig effectieve behandelingen.

Mensen die te maken krijgen met Alopecia Areata ervaren vaak psychische problemen. Ook hiervoor kan je behandeld worden door bijvoorbeeld je huisarts te raadplegen of een psychiater.

Wat kun je zelf doen?

Als er sprake is van uitgebreide kaalheid kan je erover nadenken of je een pruik of haarstukje wilt kopen. Als dit je aanspreekt, neem dan contact op met je zorgverzekering.

Diëten en vitaminepreparaten helpen niet. De haren gaan hierdoor niet groeien. Indien je psychische of sociale problemen hebt door het haarverlies, is het belangrijk dit met je huisarts of iemand in je omgeving te bespreken. Tot slot kun je veel stress ervaren, wat soms ook invloed heeft op de haarziekte. Probeer stressfactoren in je leven te verminderen.

Huidheld met Alopecia Areata

Lees in deze rubriek huidhelden de ervaringen van mensen die leven met een ‘huid die anders is’. Een portret van een inspirerend mens. Lees het verhaal van Michelle.

Tattoo voor Michelle met alopecia

Handige links

Alopecia vereniging