Invloeden op de huid

Invloeden op de huid

Water

Wanneer je huid vaak in contact komt met water, kan de kans op huidklachten toenemen. Hoewel het onlogisch klinkt, zorgt water ervoor dat de huid uitdroogt. De verdamping van water uit je huid neemt namelijk toe wanneer deze nat is. Ons lichaam is hierop ingesteld, maar een huid die  langdurig of vaak achter elkaar nat is, droogt uit.

Er kunnen ook allerlei stoffen in het water opgelost zijn. Dit kan bijvoorbeeld een reinigingsmiddel zijn, dat we er zelf aan toevoegen. Maar het kan ook een stof zijn die zich bevindt op een voorwerp dat je met natte handen aanraakt. Deze twee factoren versterken elkaar. Een huid die uitgedroogd is door veelvuldig contact met water, is minder beschermd tegen de ‘opgeloste stoffen’. Ook bij te lang of te heet douchen en in bad zitten droogt de huid uit.

Tip: Door tijd en temperatuur bij het douchen en baden aan te passen, kun je de uitdroging van je huid voorkomen.

Zon

De zon kan zowel een positieve als een negatieve invloed hebben op de huid. De UV-stralen die de zon uitzendt, zorgen voor aanmaak van vitamine D, maar kunnen ook het ontstaan van huidkanker bevorderen. Verder kan de zon de huid uitdrogen.

Lees meer over de zonlicht, zonkracht en UV-straling
Lees meer over de zonlicht en je huidtype

Kou

Iedereen kent het wel: de winter maakt je wangen trekkerig en veroorzaakt soms winterhanden en wintervoeten. Kou is natuurlijk niet te voorkomen, maar het gebruik van een vette crème beschermt de huid tegen uitdroging. Daarnaast voorkomt het aantrekken van handschoenen of wanten ook problemen voor de handen.

Droge lucht

Een centrale verwarming doet de temperatuur in huis stijgen zonder dat de hoeveelheid vocht in de lucht toeneemt. Hierdoor verdampt er water uit de huid, wat ook uitdroging als gevolg kan hebben.

Tip: Veel planten in huis zorgen ervoor dat de lucht minder snel droog wordt. Ook regelmatig ventileren helpt.

Huid en beroep

Van veel beroepen is bekend dat ze snel aanleiding geven tot huidproblemen. Mensen die vuil werk verrichten (bijvoorbeeld bouwvakkers, agrariërs, monteurs) of mensen die in hun werk regelmatig met water in aanraking komen (kappers, verpleegkundigen, barkeepers) kunnen snel een te droge huid krijgen.

Schadelijke invloeden op de huid zijn onder te verdelen in:

  • invloeden van buitenaf, zoals extreme temperaturen, lage of hoge (lucht)vochtigheid;
  • bacteriën en schimmels;
  • mechanische inwerkingen: wrijving of voortdurende druk kan leiden tot een verdikking van de opperhuid (vorming van een eeltlaag);
  • chemische stoffen.

Optelsom

Soms volgen de prikkels en beschadigingen elkaar zo snel op, dat de huid het niet meer aankan. Het kan hierbij gaan om steeds dezelfde prikkel, bijvoorbeeld het herhaaldelijk wassen van de handen. Maar vaak gaat het om een optelsom van verschillende prikkels voor de huid. Niet iedereen krijgt klachten. Wanneer je een gevoelige huid hebt, is het risico groter dan wanneer je een normale huid hebt.

 

Lees meer over huidaandoeningen

Lees meer over huidverzorging en terminologie

Lees meer hoe je huid te reinigen

Lees meer hoe je huis te scheren

Lees meer over huidklachten