Huidfeiten

Wat doet de huid?

De huid is een indrukwekkend orgaan en heeft meerdere functies. De huid beschermt je tegen allerlei stoffen, bacteriën en invloeden van buitenaf (bijvoorbeeld ultraviolet licht, wrijving). Daarnaast regelt de huid ook de temperatuur van je lichaam, en voorkomt uitdroging. Zo wordt er vitamine D in de huid aangemaakt wat belangrijk is voor je botten. De pijn- en tastzintuigen in de huid zijn onmisbaar voor het contact met de buitenwereld.

Verschillende lagen

De huid bestaat uit verschillende lagen en is bedekt door een laagje talg. Onder dit talglaagje bevindt zich de hoornlaag, een laag die bestaat uit dode huidcellen. Dit klinkt misschien vreemd, maar deze laag heeft twee belangrijke functies: als eerste het weerhouden van chemische stoffen, water en bacteriën, en als tweede het voorkomen dat vocht uit de huid kan verdampen, waardoor de huid uitdroogt.

Temperatuur

Dieper in de huid lopen bloedvaten, die samen met de zweetklieren, belangrijk zijn voor de temperatuurregulatie. Als het koud is, reageert het lichaam hierop door minder bloed door je huid te laten stromen. De huid ziet er dan witter uit en het lichaam houdt haar warmte vast. Wanneer je het warm hebt, gebeurt het tegenovergestelde. Er stroomt veel bloed door je huid, die daardoor een rode kleur krijgt. Door straling en transpiratie staat de huid warmte af aan de omgeving.

Afweersysteem

Via het bloed komen er witte bloedcellen in de huid, die binnendringende chemische stoffen en bacteriën op kunnen nemen en onschadelijk maken. Soms veranderen deze witte bloedcellen in allergiecellen die zich gaan richten op één bepaalde stof. Zo’n allergie wordt langzamerhand opgebouwd.

Het belang van het huidvet

Op de huid bevindt zich een dun laagje vet dat als een soort ‘kit’ de dode huidcellen omringt. Dit laagje van vet en huidcellen biedt bescherming tegen schadelijke indringers. Door verschillende invloeden kan dit vetlaagje echter oplossen. Als gevolg van dit ontvetten kan de huid niet genoeg vocht vasthouden. De huid droogt dan uit, gaat barsten en jeuken. Dit kan er voor zorgen dat schadelijke stoffen makkelijk de huid kunnen binnendringen.

Lees meer over huidaandoeningen

Lees over de invloeden op de huid

Lees meer over huidverzorging en terminologie

Lees meer hoe je huid te reinigen

Lees meer hoe je huid te scheren

Lees meer over huidklachten