Hidradenitis Suppurativa

Wat is hidradenitis suppurativa?

Hidradenitis suppurativa (HS), ook wel acne inversa genoemd, is een huidaandoening waarbij er door steeds weer terugkerende ontstekingen in oksels, liezen onder de billen of onder borsten pijnlijke ontstekingen in de huidplooien ontstaan. De huidaandoening komt vooral voor in de oksels en liezen, maar kan ook onder de borsten, in de schaamstreek of op de billen voorkomen. Het is een pijnlijke ontsteking die uiteindelijk openbarst of opengesneden moet worden.

Ongeveer 1% van de bevolking heeft hidradenitis suppurativa. Het ontstaat meestal tussen de 20 en 25 jaar. De huidaandoening komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Hoe ontstaat het?

Hidradenitis suppurativa wordt veroorzaakt door afsluiting van haarzakjes. De uitgang van het haarzakje raakt door onbekende oorzaak en niet door een bacterie verstopt. De ontsteking van haarzakjes, worden vaak groter en dieper wat ook gangetjes onder de huid veroorzaakt. Doordat de uitgang van een haarzakje verstopt raakt, kunnen huid- en haarresten en talg niet meer naar buiten en hopen zich op onder de huid. Hierdoor worden ook andere haarzakjes en zweetklieren geïrriteerd en ontstaan er soms gangen en fistels onder de huid gevuld met pus. Verschillende ontstekingen bij elkaar kunnen er vervolgens voor zorgen dat een groot gebied van de huid ontstoken raakt.

Er zijn verschillende factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan en verergeren van hidradenitis suppurativa, bijvoorbeeld erfelijke factoren, het roken van sigaretten en overgewicht. Daarnaast spelen mannelijke geslachtshormonen een rol, maar hoe ze hidradenitis suppurativa precies beïnvloeden is niet bekend.

Hoe verloopt hidradenitis suppurativa?

Hidradenitis suppurativa is een chronische huidaandoening en kan dus niet genezen. De klachten en ontstekingen kunnen door behandelingen wel verminderen, maar kunnen na de behandeling op dezelfde plek of op een andere plek terugkeren. Bij patiënten met een milde hidradenitis suppurativa kunnen de ontstekingen na de menopauze verdwijnen. Bij patiënten met een ernstigere vorm van hidradenitis suppurativa komt het voor dat de ontstekingen na hun vijftigste levensjaar verminderen.

Hoe wordt hidradenitis suppurativa behandeld?

Er zijn verschillende behandelmethoden voor de huidaandoening hidradenitis suppurativa. Vaak werkt een combinatie van behandelingen het beste. De huisarts zal iemand met hidradenitis suppurativa doorverwijzen naar een dermatoloog met HS expertise. Hidradenitis suppurativa is een chronische aandoening waar nog geen geneesmiddel voor is:

Lokale behandeling: Een crème of lotion die direct op de ontsteking gesmeerd wordt.

Het doel van deze behandeling is nieuwe ontstekingen voorkomen. Crème met resorcinol erin wordt vaak voorgeschreven. Ook kan antibiotica in de vorm van een lotion worden voorgeschreven.

Systemische behandeling pillen met stoffen die de ontsteking tegengaan.

 • De meeste mensen met HS krijgen antibiotica. Voor een goed resultaat moeten mensen met hidradenitis suppurativa langdurig antibiotica slikken.
 • Mensen bij wie een plotselinge en ernstige verergering van de ontstekingen optreedt, kunnen voor korte tijd prednisolontabletten voorgeschreven krijgen.
 • Ook wordt soms TNF-alpharemmer per injectie voorgeschreven. Dit onderdrukt het immuunsysteem. Er zijn echter veel risico’s en bijwerkingen aan verbonden.

Chirurgische behandeling

Hierbij bestaat de behandeling van hidradentitis suppurativa uit een combinatie van medicatie en operaties. Het soort operatie is afhankelijk van de ernst van de ontsteking, de soort ontsteking en de wens van de patiënt.

 • Acuut; door de ontsteking open te snijden wordt de spanning van de huid gehaald, zodat de pus eruit kan. Dit lost tijdelijk de problemen van spanning op de huid en pijn op. De ontsteking komt vaak weer op dezelfde plek terug.
 • Deroofing: de huid boven de ontstekingen wordt onder plaatselijke verdoving weggesneden of weggebrand. De plekken genezen bij deze ingreep snel en er ontstaat weinig littekenweefsel. Meestal komen de ontstekingen in het behandelde gebied niet meer terug. Ondanks de rigoreuze ingreep is er toch kans dat de ontstekingen terugkomen, bijv. ook vlak naast het operatiegebied.

Wat kun je zelf doen?

 • Bespreek met je arts alle behandelmogelijkheden en kies de behandeling die bij jouw huid en leefstijl past.
 • Alleen door de behandeling trouw op te volgen krijg je de beste resultaten. Het kan soms een tijdje duren voordat je resultaat ziet.
 • Het gebruik van resorcinol crème kan preventief werken. Een slechte hygiëne is niet de oorzaak van hidradenitis suppurativa.
 • Vermijd het dragen van strakke kleding en ondergoed, dit kan de plaatsen van ontstekingen onnodig irriteren.
 • Draag kleding waarin je zo min mogelijk zweet, bijvoorbeeld loszittende katoenen kleding. Zweten kan de ontstekingen namelijk verergeren.
 • Als je rookt wordt er geadviseerd om te stoppen met roken. Roken heeft geen gunstige invloed op de genezing van wonden.
 • Als je overgewicht hebt wordt er geadviseerd om af te vallen omdat dit een gunstig effect kan hebben. Bij overgewicht zijn er grotere huidplooien. Er is dan meer wrijving, wat de aandoening kan verergeren.
 • Heb je erg veel moeite met je huidaandoening? Dan kun je psychologische hulp inschakelen om te leren leven met hidradenitis suppurativa.

Huidheld met hidradenitis suppurativa

Lees in deze rubriek huidhelden de ervaringen van mensen die leven met een ‘huid die anders is’. Een portret van een inspirerend mens.

“IJsjes onder mijn oksels”

Handige links