Preventie

Voorkomen van huidaandoeningen

Sommige huidaandoeningen kun je voorkomen door je huid goed te verzorgen en beschermen. Denk bijvoorbeeld aan een ernstige huidaandoening als huidkanker. Maar ook als je een droge huid hebt en deze niet goed verzorgt, kunnen er problemen ontstaan. Wij vinden het belangrijk om te vertellen hoe belangrijk een goede verzorging van de huid is. Het maakt hierbij niet uit of de huid ‘ziek' of 'gezond' is. 

Betere uv-bescherming bij kinderen om huidkanker te voorkomen

Huidkanker is de meest voorkomende en snelst toenemende vorm van kanker. Huidkanker kan ontstaan door een overmatige blootstelling aan ultraviolette (UV) straling. Zonblootstelling op kinderleeftijd (tot 15 jaar) verhoogt de kans om op latere leeftijd huidkanker te krijgen. Wanneer iemand in zijn leven vaker verbrandt, neemt de kans op huidkanker toe. Met juiste voorlichting en maatregelen (insmeren, UV werende kleding dragen, uit de zon blijven) is huidkanker (deels) te voorkomen.

In de praktijk

Uit praktijkgericht vooronderzoek, dat het Huidfonds heeft uitgevoerd bij tien kinderdagverblijven in de Randstad, blijkt dat jonge kinderen nog lang niet altijd goed genoeg worden beschermd tegen de zon. Richtlijnen en protocollen van de kinderdagverblijven richten zich voornamelijk op het insmeren van de kinderen en het ontwijken van de zon tussen 12:00 en 15:00 uur. Er wordt door 64,3% van de kinderdagverblijven nog te weinig gedaan aan voorlichtende activiteiten bij de kinderen van 0 tot 4 jaar en hun ouders/verzorgers.

Wat willen we bereiken?

We willen bij kinderen van 0 tot 4 jaar, hun ouders/verzorgers en pedagogisch medewerkers op kinderdagverblijven de kennis vergroten over huidkanker en het belang van goede zonbescherming. Ook willen we voorlichten geven over de manieren waarop je jezelf of je kind tegen de zon kunt beschermen.

Wat gaan we doen?

Als eerste stap inventariseren we wat ouders/verzorgers en pedagogisch medewerkers op kinderdagverblijven al weten over huidkanker en zonbescherming. We ontwikkelen voorlichtingsmateriaal en testen dit op kleine schaal uit. Daarbij kijken we of de kennis is toegenomen en of de houding veranderd is. Daarnaast inventariseren we hoe kinderen van 2-4 jaar het beste voorgelicht kunnen worden.

Vervolgens gaan we het voorlichtingsmateriaal landelijk verspreiden en de publiciteit opzoeken. We willen pedagogisch medewerkers, ouders/verzorgers en kinderen van minimaal 3.000 opvanglocaties bereiken. Door op verschillende manieren aandacht voor zonbescherming bij kinderen te vragen, willen we het aantal huidkanker gevallen op latere leeftijd terugdringen.

Hoe kun jij ons hierbij helpen?

Om dit project te kunnen realiseren hebben we jouw hulp nodig. Dit kan door een donatie te doen of door je kennis en ervaring met ons te delen op het gebied van gezondheidsvoorlichting, zonbescherming, communicatie, gedragsverandering of educatie. Maar ook door ons in contact te brengen met kinderdagverblijven of relevante personen in je netwerk.

Lees meer over huidkanker