Een UV-werend shirt beschermt de huid in de zon net zo goed als een gewoon shirt.

Dit is niet waar. Speciale UV-werende kleding houdt voor 98% UV-straling tegen en voorkomt verbranding. Een wijdvallend katoenen shirt heeft ongeveer dezelfde werking als zonnebrandcrème factor 10. Maar als het shirt nat wordt, neemt de bescherming met de helft af.
Een zongebruinde huid krijgt haar bruine kleur doordat de huid pigment aanmaakt als verdediging tegen UV-straling.

Dit is waar. Pigmentcellen in de huid maken onder invloed van UV-straling pigment aan. Pigment zorgt voor de bruinverkleuring van de huid en geeft bescherming tegen schadelijke UV-straling in het DNA. Bruin worden is dus een teken dat je huid teveel UV-straling heeft gehad en haar DNA wil beschermen met een 'pigmentparapluutje'.
In de schaduw hoef ik kinderen niet in te smeren.

Dit is niet waar. De schaduw houdt maar een deel van de zonkracht tegen. Onder de parasol is dit bijvoorbeeld slechts 50%. Het is dus belangrijk om kinderen in de schaduw ook goed in te smeren.
Kinderen onder de 1 jaar moeten helemaal uit direct zonlicht gehouden worden.

Dit is waar. De huid van kleine kinderen is gevoeliger voor beschadiging dan die van volwassenen en moet dus goed beschermd worden. Bovendien zijn de hoeveelheid zonlicht en vooral het aantal zonverbrandingen die op kinderleeftijd onstaan bepalend voor het risico op huidkanker (vooral op melanoon, de kwaadaardigste vorm van huidkanker) op latere leeftijd. Houdt baby’s en kinderen tot 1 jaar uit direct zonlicht. Verdere bescherming kan door middel van bijvoorbeeld kleding, hoedjes en parasols. De gebruikte stoffen moeten dicht geweven zijn en armpjes en benen bedekken.
Een zonnebrandcrème met SPF 50 beschermt twee keer zo goed tegen UV-straling als een crème met SPF 25.

Dit is niet waar. De beschermingsfactor of SPF (Sun Protection Factor) geeft aan hoeveel tijd je langer veilig in de zon kunt zonder te verbranden, dan wanneer je je niet insmeert. Met SPF 50 kun je 50 keer zo lang in de zon en met SPF 25 is dit 25 keer zo lang. Let op met (zee)water, zweten en afdrogen. Die verkorten de werkingstijd van zonnebrandcrème. Smeer je daarom in ieder geval om de twee uur opnieuw in.
Er is een grotere kans op huidkanker door zonverbranding op jonge leeftijd.

Dit is waar. De celdeling gaat bij kinderen veel sneller dan bij volwassenen, waardoor cellen die door de zon beschadigd zijn niet allemaal kunnen herstellen voordat ze zich opnieuw delen. Het is dus extra belangrijk om de gevoelige huid van kinderen goed te beschermen. Wanneer je vaker verbrandt, neemt de kans op huidkanker op latere leeftijd toe.
Voor een goede bescherming moet je je gezicht en lichaam insmeren met in totaal 5 theelepels zonnebrandcrème.

Dit is niet waar. Om de bescherming te krijgen die op het product vermeld staat (de beschermingsfactor), moet je 2 milligram zonnebrandcrème per vierkante centimeter huid aanbrengen. Schrik niet, dit komt ongeveer neer op 7 theelepels in totaal: 1 theelepel voor gezicht en hals, 2 theelepels voor armen en schouders, 2 theelepels voor borst, buik en rug, 2 theelepels voor benen en voeten. Als je minder smeert, heb je minder bescherming.
Share your Results :
Share your Results :
Share your Results :
Share your Results :
Share your Results :
Share your Results :
Please share this quiz to view your results .