Winter | smeren, smeren, smeren -kun je dat leren?-

Winter | smeren, smeren, smeren -kun je dat leren?-

Ok, daar gaat ie: perniosis, pernio, chilblains, wintertenen… Dit klinkt wellicht als een toverspreuk uit de Harry Potter boeken, maar het gaat hier om een abnormale reactie van de microbloedvaatjes in je huid op koude. Ja, het is wintertijd. In Nederland lijkt het de afgelopen jaren niet zo heel koud te zijn geweest, maar op wintersport kan het koude weer je zomaar overvallen. Hoe verzorg je je huid goed in de winter?

Smeren, smeren, smeren…

Zomer of winter, mijn huid merkt het verschil. Door kou, de wind, de dalende luchtvochtigheidsgraad en de verwarming op standje tosti in de auto, wind… de huid wordt droger door het verlies van vocht. ‘Crème of zalf to the rescue!’, want voor veel mensen geldt in de wintertijd vooral voor de handen en lippen; smeren, smeren, smeren.

No Sun Ski?

Net zoals in de zomer is het op winterport van belang om je goed te beschermen tegen de zon. Aan het einde van de zomer lopen wij hard tijdens de No Sun Run voor een huidkankervrije generatie. In de winter zouden we daar eigenlijk voor moeten skiën… De onbedekte huid vangt tijdens een dagje op de piste heel wat zon. Weet je nog dat je vroeger mensen thuis zag komen met de skibril nog op? De zonkracht is behoorlijk sterk op de wintersport, dit komt doordat de sneeuw de zon weerkaatst met als gevolg meer UV-blootstelling op de huid. Je loopt dan extra risico op het beschadigen van je huid. Nee, ik sleep dan liever een goede tube zonnebrandcrème mee, ook op de bewolkte dagen.

Winteravond

Zelf ben ik niet zo’n enorme wintersporter en kruip ik liever met de kleine en de grote man thuis op de bank voor een heerlijke winteravond met.. nou ok, wellicht een Harry Potter film. Want na al die aandacht voor de huid is het natuurlijk ook tijd voor elkaar. De grote man maakt een heerlijke bak popcorn en de kleine man en ik zorgen dat dit gewaardeerd wordt.

Fijne winterdagen!