Wereldkankerdag 4 februari | huidkanker komt steeds vaker voor

Wereldkankerdag 4 februari | huidkanker komt steeds vaker voor

Het aantal mensen dat huidkanker krijgt, neemt toe. Dat blijkt uit de nieuwe cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie die vandaag bekend zijn geworden.

Cijfers huidkanker 2018

Zowel melanoom (meer dan 7.000) als plaveiselcelcarcinoom (bijna 14.000 nieuwe patiënten per jaar) komen steeds vaker voor. Gecorrigeerd voor de toename van de gemiddelde leeftijd, steeg het percentage mensen dat een vorm van kanker krijgt tussen 1989 en 2011 gestaag en is sindsdien op hetzelfde niveau gebleven. Huidkanker is hierop een uitzondering, er is met name in het laatste decennium een sterke stijging in het aantal mensen dat huidkanker krijgt.

Basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom en melanoom

De drie belangrijkste vormen van huidkanker in volgorde van frequentie zijn basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom en melanoom. Melanoom is van deze vormen potentieel de meest dodelijke. Plaveiselcelcarcinoom heeft vaak een goede prognose. Dat geldt ook voor de meeste melanomen, want deze worden meestal in een vroeg stadium gediagnosticeerd.

Oorzaken huidkanker

UV-straling van de zon (of zonnebank) in combinatie met veroudering is de belangrijkste oorzaak van huidkanker. Het gaat hierbij om blootstelling tot wel 30 jaar of langer geleden, want de invloed van risicofactoren laat zich meestal pas na een lange periode gelden. De toename van huidkanker kan deels ook worden verklaard door grotere bewustwording onder de bevolking, waardoor vaker verdachte huidafwijkingen worden onderzocht.

Bron: Integraal kankercentrum Nederland

Lees meer over Huidkanker op onze site.

Lees meer over onze huidkanker preventiecampagne Zonnetjesweek bij kinderopvanglocaties op www.zonnetjesweek.nl

Huidheld met huidkanker

Lees in deze rubriek huidhelden de ervaringen van mensen die leven met een ‘huid die anders is’. Een portret van een inspirerend mens. Onze Huidheld Monique:

“Voor de rest van je leven kankerpatiënt”