25 juni: Wereld Vitiligo Dag

Elk jaar op 25 juni wordt aandacht gevraagd voor vitiligo. Wereldwijd staan er mensen stil bij de huidaandoening die voorkomt bij 1% van de mensen. Door het delen van kennis en het ophalen van donaties, wordt er gestreefd naar meer bewustwording en een verbetering in de kwaliteit van leven voor mensen met vitiligo. Het Huidfonds ondersteunt deze doelen en staat op 25 juni ook in het teken van deze huidaandoening.

Wat is vitiligo?

Vitiligo is een huidaandoening waarbij een verstoring optreed in de aanmaak van huidpigment. De aandoening wordt gekenmerkt door pigmentverlies in huid en haar waardoor witte plekken ontstaan op het lichaam. Deze plekken kunnen op ieder lichaamsdeel voorkomen en variëren in grootte en vorm.  Vooral bij mensen met een donkere huid geeft dit een zeer opvallend effect en de ongepigmenteerde huid kan in de zon ook makkelijk verbranden.

De exacte oorzaak van vitiligo is onbekend. De meest plausibele verklaring is dat het een auto-immuunaandoening is. Waar het afweersysteem van het lichaam normaal alleen lichaamsvreemde cellen aanvalt, is dat bij dit soort aandoeningen niet het geval. Ook eigen cellen worden dan gezien als gevaar, met bijvoorbeeld vitiligo tot gevolg.

2% van de Nederlanders heeft vitiligo

Feiten en fabels

  • Er zijn mensen die denken dat vitiligo besmettelijk is. Dit is niet het geval! Je wordt geboren met aanleg voor vitiligo. Wel denkt men dat bepaalde factoren invloed hebben op het wel of niet ontstaan van de aandoening. Denk hierbij aan ernstige ziekten, zwangerschap, wondjes, zonnebrand en flinke emotionele uitspattingen.
  • Het is een fabeltje dat vitiligo te genezen is. Omdat de precieze oorzaak nog niet bekend is, is er ook geen behandeling die vitiligo voor de volle 100 procent oplost. Wel zijn er verschillende behandelingen die de pigmentvlekken helpen verminderen. Voor meer info over behandelmethode kun je terecht op de website van de Landelijke Vereniging voor Vitiligopatiënten.
  • Mensen met vitiligo kunnen niet in de zon, althans dat denken sommigen. Toch is dat niet waar. Het is voor de meeste mensen juist gezond om zo’n twintig minuten per dag in de zon te zitten. De zon helpt namelijk bij de aanmaak van vitamine D, die we nodig hebben voor sterke botten en tanden. Ook ons afweersysteem heeft er baat bij. Wel is het belangrijk dat mensen met vitiligo niet te lang in de zon zitten. Omdat pigment je huid beschermt tegen verbranding, kan teveel zon gevaarlijk zijn voor huidplekken zonder pigment.

Help mensen met vitiligo en doneer nu!

Lees meer over Vitiligo

Vitiligo