29 oktober: Wereld Psoriasis Dag

Wereld Psoriasis Dag 2016

Elk jaar wordt in oktober aandacht gevraagd voor psoriasis. Wereldwijd staan er mensen stil bij de huidaandoening die voorkomt bij 125 miljoen mensen. Door het delen van kennis en het ophalen van donaties, wordt er gestreefd naar meer bewustwording en een verbetering in de kwaliteit van leven voor mensen met psoriasis. Het Huidfonds ondersteunt deze doelen en staat op 29 oktober ook in het teken van deze huidaandoening. 

 

Omarm Psoriasis

De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie voerde tijdens de Wereld Psoriasis Dag 2016 een campagne onder de naam Omarm Psoriasis. Hieronder een sfeervol, maar soms confronterend verslag van die dag.

 

 

Leven met psoriasis

Roy (32) heeft al jaren psoriasis. Na een moeilijke periode waarin hij onder andere zijn banen verloor, gaat het nu beter met hem. Aan het Huidfonds vertelde hij zijn verhaal.

 

© Jonathan Vos Photography

 

Wat is psoriasis?

Psoriasis is een veelvoorkomende chronische huidaandoening waarbij scherp begrensde rode en zilverwitte schilferige verdikkingen ontstaan op de huid, soms gepaard met jeuk en/of pijn. Psoriasis kan over het hele lichaam voorkomen, afhankelijk van de vorm en ernst. De ernst van psoriasis varieert sterk van persoon tot persoon en de symptomen kunnen in de tijd ook variëren van mild tot ernstig.

 

Psoriasis ontstaat als het immuunsysteem van je lichaam verkeerde signalen naar de huid zendt, waardoor deze vier keer sneller dan normaal cellen aanmaakt. De groeicyclus van huidcellen duurt normaal gesproken 25 tot 30 dagen, bij psoriasispatiënten duurt dit slechts 4 tot 6 dagen. Psoriasis is niet te genezen, de symptomen zijn wel te behandelen.

 

Meer over psoriasis >

 

Film over psoriasis

Hoe is het om te leven met psoriasis? In de Franse film Millefeuille wordt dat op een mooie manier duidelijk. De kijker volgt Élodie, een Franse banketbakker die een teruggetrokken bestaan leidt. Als ze contact krijgt met haar buurmeisje, verandert alles.

 

 

Meer weten?

Wil je meer weten over psoriasis, of ben je op zoek naar lotgenotencontact, dan kun je terecht op de volgende websites: