14 september: Wereld Eczeem Dag

Wereld Eczeem Dag

Op 14 september 2018 vindt de eerste Wereld Eczeem Dag plaats.

In Nederland heeft 2,5% van de bevolking atopisch eczeem. Daarmee staat de aandoening op de vierde plaats in de top 10 van chronische aandoeningen in Nederland. Bij kinderen is het een van de meest voorkomende chronische aandoeningen. Eczeem is een huidaandoening met enorme fysieke en mentale impact op zowel het dagelijks leven van mensen met eczeem als hun familie. Met Wereld Eczeem Dag vragen we aandacht voor de kwaliteit van leven en een beter begrip voor mensen met eczeem.

Voor Wereld Eczeem Dag heeft het Huidfonds samen met de patiëntenvereniging VMCE (Vereniging voor Mensen met Constitutioneel Eczeem) de focusgroep eczeem opgestart. Onderdeel van deze focusgroep zijn daarnaast HPN (Huidpatiënten Nederland) NVH (Nederlands Vereniging van Huidtherapeuten) indehuidvan.nl (Sanofi), GSK,  Mylan, Avène en La Roche Posay. Met deze focusgroep brengt het Huidfonds belanghebbende partijen rondom de huidaandoening eczeem bij elkaar. De internationale initiatiefnemer is EFA (European Federation of Allergy and Airways Diseases Patients’ Associations).

Huidhelden: in de huid van iemand met eczeem

Met de campagne ‘Huidhelden’ van het Huidfonds richt het Huidfonds zicht op het vergroten van de acceptatie van de huid die ‘anders’ is. In deze campagne krijgen mensen met eczeem en andere huidaandoeningen een platform om hun persoonlijke verhaal te vertellen en een gezicht te geven.

Lees het persoonlijke verhaal van Huidhelden Tessa, Willem en Roos:

‘‘Het is niet vanzelfsprekend dat je huid er is om je te beschermen’’

“Ik heb dankzij eczeem een grote veerkracht ontwikkeld”

“Mijn huid helpt mij mijn grenzen bewaken”

Bekijk de video van de verrassingsdag van Huidhelden Romy en Jens met eczeem:

Video | Huidfonds laat droom Romy en Jens in vervulling gaan

Help mensen met eczeem en doneer nu!

Wat is Eczeem?

Eczeem is een huidaandoening waarbij de huid ontstoken raakt. Het wordt gekenmerkt door rode, schilferige plekken, waarbij soms ook bobbeltjes en blaasjes ontstaan. De eczeemplekken jeuken vaak. 15-30% van de kinderen heeft eczeem en ongeveer 2-10% van de volwassenen. Twee veelvoorkomende vormen van eczeem zijn:

  1. Constitutioneel eczeem (ook wel atopisch eczeem genoemd): eczeem dat ontstaat door onbekende oorzaken van binnenuit het lichaam. Dit komt voornamelijk voor op kinderleeftijd, maar kan ook chronisch blijven of op latere leeftijd terug komen. De huid voelt droog en ruw aan.
  2. Contact eczeem: er ontstaat eczeem door contact met bepaalde stoffen. Eczeem ontstaat daar waar de stof in contact is gekomen met de huid.

Lees meer over eczeem

Over het Huidfonds

Het Huidfonds focust zich op het voorkomen van huidaandoeningen door voorlichting. Het verbeteren van de zorg voor mensen met een huidaandoening en op acceptatie van de huid die ‘anders’ is. Om onze doelen te verwezenlijken voeren we campagnes, organiseren we fondsenwervende evenementen, geven we voorlichting en informatie over de huid en doen we praktijkgericht onderzoek. Daarnaast brengen we huidprofessionals en mensen met een huidaandoening met elkaar in verbinding om verbeteringen aan te brengen in de huidzorg. Met de focusgroep Eczeem wil het Huidfonds door middel van een campagne invulling geven aan deze dag.