Vroege opsporing van huidkanker via de smartphone mogelijk binnen handbereik

Vroege opsporing van huidkanker via de smartphone mogelijk binnen handbereik

Vroege opsporing van huidkanker via de smartphone komt mogelijk binnen ieders handbereik dankzij een AI-systeem.

Computers lijken al net zo goed ze zijn in het herkennen van huidkanker als experts van vlees en bloed. Dat blijkt uit onderzoek van Amerikaanse wetenschappers die daarover in Nature publiceren.

Het Amerikaanse systeem is gebaseerd op deep learning-algoritmes. Door het systeem met grote hoeveelheden data en afbeeldingen te voeden (de onderzoekers voerden 127.000 afbeeldingen van verschillende soorten huidaandoeningen in), leert het patronen en verbanden te herkennen. Zo wordt het mogelijk om bij nieuwe nog niet geanalyseerde afbeeldingen te bepalen of het huidkanker of iets onschuldigs betreft.

Smartphone

Volgens de onderzoekers ligt het voor de hand om hun systeem verder te ontwikkelen voor gebruik op smartphones. Op die manier kunnen mensen die zich zorgen maken over een vlekje makkelijk en goedkoop checken of zij zich zorgen moeten maken, zo meldt The Guardian.

Wereldgezondheidsorganisatie (WHO)

Huidkanker is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wereldwijd goed voor één op de drie kankergevallen die nu worden gediagnosticeerd. En het aantal gevallen neemt nog altijd toe.

Bron: Bright.nl

Lees meer over huidkanker.