Veelgestelde vragen

Zwangerschap

Door een verandering in de hormoonhuishouding (oestrogeen en progresteron) gaan je pigmentcellen meer pigment aanmaken. Niet alleen kunnen bestaande pigmentvlekken/moedervlekken donkerder worden, maar ook kun je nieuwe vlekken krijgen.

Na de zwangerschap trekken deze vlekken veelal weer weg.

Het enige dat je kunt doen tegen de vlekken is je huid extra goed beschermen tegen de schadelijke invloeden van de zon. Let er wel op dat je de zonnebrandcrème geen hydroquinone bevat. Over de combinatie hydroquinone en zwangerschap is namelijk nog te weinig bekend.

Tijdens je zwangerschap rekt je huid op en kan deze wat droger aanvoelen dan normaal. Dit kan zorgen voor jeuk, waar ongeveer 1 op de 5 zwangeren last van heeft. Dit is vaak onschuldig, maar kan wel heel vervelend zijn. Het kan voorkomen op je armen, benen, voeten, borsten en buik. Toch is een droge, opgerekte huid niet alleen de grootste oorzaak. Tijdens de maanden dat er een kindje in je buik groeit, voert je lever minder galzuren af. Deze galzuren komen vervolgens in je bloed terecht en kunnen de zenuwuiteinden in je huid prikkelen.

Door je huid goed te hydrateren en soepel te houden kun je de ergste jeuk tegengaan. Hiervoor kan je het beste een neutrale bodylotion (ongeparfumeerd) gebruiken. Ook is het aan te raden om niet te lang en te heet te douchen, de huid kan hierdoor extra uitdrogen waardoor deze nog meer gaat jeuken. Als de jeuk aanhoudt, adviseren we je contact op te nemen met je huisarts.

Lees ook:

Wat kan ik zelf doen om de jeuk te verlichten

Huidklachten

 

Door een verhoogde talgproductie tijdens je zwangerschap, heb je meer kans op het krijgen van puistjes. Niet iedereen heeft hier last van. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen tegen zwangerschapspuistjes. Ga echter niet scrubben, dat beschadigt je huid alleen maar meer.

Tijdens je zwangerschap rekt de huid van je buik zich op. Hierdoor kunnen onderhuidse scheuringen ontstaan: striae of zwangerschapsstrepen genoemd. Je opperhuid en onderhuidse bindweefsel rekken teveel op en scheuren als het ware een beetje. Hoe jonger je bent tijdens je zwangerschap, hoe groter het risico hierop. Dat komt omdat de huid over het algemeen strakker is als je jonger bent en dus sneller scheurt.

Lees meer over de huid en zwangerschap:

Huid en zwangerschap

Lees meer over huidveranderingen tijdens de zwangerschap:

Huidveranderingen tijdens de zwangerschap

Lees meer over huidverzorging tijdens en na de zwangerschap:

Huidverzorging tijdens en na de zwangerschap

Allergieën

Een huidallergie is niet per definitie erfelijk. Wel kan de aanleg voor een allergie erfelijk zijn.

Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op het ontstaan van een allergie. Het kan komen door erfelijkheid, hygiëne of je leefstijl. Helaas is er nog veel onbekend over de oorzaken van huidallergieën.

Als je denkt dat je ergens allergisch voor bent, kun je contact opnemen met je huisarts. Hij of zij kan nagaan waarvoor je allergisch bent. Wordt het echter ook dan niet duidelijk. Dan kun je sowieso cosmetica, was- en reinigingsproducten gebruiken die zo min mogelijk allergenen bevatten.

Een huidallergie kun je krijgen wanneer je huid in contact komt met een allergeen of andere stof waar je (over)gevoelig voor bent. Normaal gesproken beschermt je afweersysteem je tegen schadelijke organismen, maar als dat systeem niet goed is afgesteld, reageert je lichaam ook op onschadelijke stoffen.

Een allergische reactie van je lichaam kan zich op allerlei manieren uiten, zoals in je luchtwegen, via je spijsverteringskanaal of je lichaam komt in een shock terecht. Het kan zich echter ook uiten op je huid. Deze kan opzwellen, droog, schraal, rood of branderig worden. Ook kun je last krijgen van jeuk.

Urticaria

Antihistaminica is het eerst gekozen geneesmiddel om urticaria te behandelen, de huisarts of dermatoloog kan dit voorschrijven. Ze remmen de afgifte van histamine, waardoor de jeuk minder zal worden. Naast dit middel zijn er ook nog andere soorten, met je arts kun je bespreken wat voor jou de beste keus is. Houden de klachten nog aan met dit geneesmiddel? Ga dan terug naar de arts, die kan de behandeling mogelijk aanpassen.

Spontane urticaria wordt niet opgewekt door een bepaalde prikkel, je kunt dit dus niet voorkomen.

Urticaria die uitgelokt wordt door bepaalde omstandigheden, zoals kou en warmte, zijn in het dagelijks leven niet te omzeilen. Wel wordt aangeraden alcoholgebruik en stress te vermijden. Weet je of het ontstaat door een bepaalde stof door een eerdere ervaring? Dan ben je hier waarschijnlijk overgevoelig voor en kun je die beter vermijden. Bij urticaria solaris heeft de zon invloed, dan is het in ieder geval aan te raden een sunblock te gebruiken met een hoge beschermingsfactor.