Vaak handen wassen? Zo voorkom je een droge huid.

Vaak handen wassen? Zo voorkom je een droge huid.

Zoals we allemaal inmiddels weten, kun je het nieuwe coronavirus het beste voorkomen door grondig en vaak je handen te wassen. Het RIVM raadt aan dit vaker te doen dan je eigenlijk gewend bent. Dit is nu vooral erg belangrijk omdat we allerlei oppervlakten aanraken waar iedereen zijn vingers oplegt. Denk aan betaalterminals, winkelkarren en roltrapleuningen. Naast het handen wassen wordt er soms ook nog een antibacteriële gel gebruikt.

Laagje van vet en huidcellen

Helaas komt er wel een probleem om de hoek kijken bij het vele handen wassen, namelijk: een droge huid. Door je handen te wassen verwijder je de bacteriën die op je handen terecht zijn gekomen. Op de huid bevindt zich een dun laagje vet dat als een soort ‘kit’ tussen de voegen van de dode huidcellen gaat zitten. Dit laagje van vet en huidcellen biedt bescherming tegen schadelijke indringers zoals bacteriën, schimmels of andere invloeden van buitenaf. Door verschillende invloeden, bijvoorbeeld water en zeep kan dit vetlaagje echter oplossen. Als gevolg hiervan kan de huid zijn eigen vocht niet genoeg vasthouden, de huid droogt uit, gaat uiteindelijk barsten en kan gaan jeuken. Omdat we nu meerdere keren per dag onze handen wassen kun je daarom last krijgen van droge handen.

Hydrateren van de huid

Maar hoe voorkom je nu die droge huid? Hydrateren met een vettige crème of basiscrème is het antwoord. Hierbij geldt over het algemeen: hoe vetter, hoe beter. Sommige mensen vinden een vettige crème niet prettig aanvoelen en wordt er ook bodylotion gebruikt. Een deel van het vet is hierin vervangen door water, zodat het makkelijker smeert en de huid minder vet aanvoelt. Helpen doen ze alleen veel minder! Het water in het product zorgt er namelijk voor dat de huid weer uitdroogt. Zo houd je een vicieuze cyclus in tact. Het beste is dus om te kiezen voor een vettige crème of basiscrème.

Na elke wasbeurt is het belangrijk om je handen te hydrateren. Als je een potje naast de kraan en zeep zet, kan je het eigenlijk niet vergeten. Ook is het handig om een klein potje mee te nemen, zodat je gedurende dag altijd iets bij je hebt.

Dagelijkse verzorging van de huid is enorm belangrijk, het is niet voor niets het grootste (en meest waardevolle) orgaan van het menselijk lichaam. Neem daarom een extra stapje om je handen goed te verzorgen de komende tijd!

Hou van je huid. Zorg voor je huid.