No Sun Run 2017

Huidfonds en Stichting Melanoom hebben hun krachten gebundeld bij de organisatie van de No Sun Run die op zaterdagavond 16 september 2017 heeft plaatsgevonden. Met dit hardloopevent – dat in de avond tijdens de Damloop by night in Zaandam werd gehouden – hebben de lopers €10.105,- opgehaald voor het project ‘Betere UV-bescherming bij kinderen om huidkanker te voorkomen’ van het Huidfonds. Voorkomen van huidkanker begint bij kinderen!

Op dit moment is huidkanker de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. De belangrijkste risico factor van huidkanker is UV-straling in zonlicht. Vooral bij kinderen zijn de risico’s op zonverbranding extra groot. De celdeling bij kinderen en ook jongeren die nog in de groei zijn, gaat veel sneller dan bij ouderen. Zo snel, dat bij zonverbranding de beschadigde huidcellen niet kunnen herstellen voordat ze zich weer gaan delen. Dit zorgt voor een verdubbeling van de kans op melanoom op latere leeftijd.

Project van het Huidfonds

Met de juiste voorlichting en maatregelen zoals regelmatig insmeren, de huid bedekken met (UV-werende) kleding, de schaduw opzoeken, dragen van een petje of hoedje en het vermijden van de zon op de meest intense zonuren, is huidkanker (deels) te voorkomen. Uit eerder praktijkgericht onderzoek blijkt dat jonge kinderen nog lang niet altijd goed genoeg worden beschermd tegen de zon. Richtlijnen en protocollen van de kinderdagverblijven richten zich voornamelijk op het insmeren van de kinderen en het ontwijken van de zon tussen 12:00 en 15:00 uur. Er wordt door 64,3% van de kinderdagverblijven nog te weinig gedaan aan voorlichtende activiteiten bij de kinderen van 0 tot 4 jaar en hun ouders/verzorgers. Door op verschillende manieren aandacht voor zonbescherming bij kinderen te vragen, wil het Huidfonds het aantal huidkankergevallen op latere leeftijd terugdringen en een zonbewuste generatie creëren.

Hardlopen als de zon onder is; No Sun Run 2017

Met de No Sun Run hebben circa 60 enthousiaste deelnemers aandacht willen vragen voor huidkanker en specifiek om de noodzaak van goede zonbescherming te vergroten en het daadwerkelijk nemen van zon beschermende maatregelen te bevorderen.

“Het is echt indrukwekkend om te zien hoe betrokken de deelnemers aan de No Sun Run zijn. Gezamenlijk hebben we €10.105,- opgehaald voor het project Betere UV-bescherming voor kinderen om huidkanker te voorkomen“, vertelde Jantine van ’t Klooster, directeur-bestuurder Huidfonds. “Iedere deelnemer heeft zo zijn eigen motivatie om mee te doen, echt heel inspirerend. Neem bijvoorbeeld een Karijn die deze avond heeft gelopen ter nagedachtenis aan haar overleden vader Joop. Ze heeft haar man, broer en vriendin zover gekregen om ook mee te lopen en haar streefbedrag ruimschoots overschreden.”

“We zijn echt super blij en alle lopers enorm dankbaar voor hun enthousiaste inzet. Hierdoor kan er weer een enorme stap gezet worden met de voorlichtingscampagne Betere UV-bescherming bij kinderen om huidkanker te voorkomen, met als doel mensen meer bewust te laten worden van de risico’s die UV met zich meebrengt en daar bewust mee om leren gaan.”

No Sun Run 2018

“Dit is nog maar het begin, we hebben nog veel meer geld nodig om al onze plannen te verwezenlijken. Na het succes van dit jaar, zal er zeker een vervolg komen”, gaat Jantine verder “maar eerst even lekker in bad en bijkomen van dit fantastische avontuur.”

No Sun Run aftermovie

Huidfonds

Je huid heeft grote impact op hoe je je voelt en hoe je denkt te worden gezien. Daarom wil het Huidfonds bij iedereen liefde voor de huid laten ontstaan. Wanneer is onze missie geslaagd? Als we elkaar zien zoals we zijn, niet zoals we eruit zien.

Het Huidfonds heeft drie doelstellingen om haar missie te verwezenlijken. Het voorkomen van huidaandoeningen, betere zorg voor mensen met een huidaandoening en acceptatie van de huid die ‘anders’ is.

Eén van de projecten binnen de doelstelling ‘voorkomen van huidaandoeningen’ is ‘Betere UV-bescherming bij kinderen om huidkanker te voorkomen‘.

Stichting Melanoom

Stichting Melanoom is sinds 1995 de patiëntenorganisatie voor mensen met huid- en oogmelanoom.

De missie van Stichting Melanoom: minder melanoom en meer genezing. De kerntaken zijn informatievoorziening, preventie, belangenbehartiging en lotgenotencontact. In 2016 kregen bijna 6.800 mensen in Nederland de diagnose melanoom te horen. Dit aantal stijgt al jaren en treft steeds meer jongeren.

Lees het verhaal van Karijn