Wat kan ik zelf doen om de jeuk te verlichten

Wat kan ik zelf doen om de jeuk te verlichten?

Iedereen heeft weleens last van een jeukende huid. Jeuk beperkt je in je doen en laten en vermindert soms zelfs de nachtrust. Gelukkig zijn er manieren om de jeuk te verlichten. Uiteraard is het bij langdurige klachten belangrijk om langs te gaan bij de huisarts. Toch kan je ook zelf actie ondernemen om de jeuk te verminderen. Wij geven je 4 tips.

1. Smeer de jeukende huid in met zalf

Vaak zorgt een droge huid voor nog meer jeuk. Smeer in dat geval de huid in met een hydraterende crème of zalf. Dit kan al enige verlichting geven aan een droge huid.

2. Douche niet te lang en te heet

Ga niet te lang onder de douche of in bad, water droogt de huid uit wat de jeuk kan verergeren. Bij hoge temperatuur van het water kan de huid extra uitdrogen, dus gebruik niet te heet water.

3. Krab niet te hard bij aanhoudende jeuk

Krabben kan de huid beschadigen. Probeer daarom niet teveel te krabben. Lukt het niet om de neiging tot krabben te onderdrukken? Bedek de huid dan met een laagje kleding. Hierdoor is de huid beter beschermd en voorkom je dat je je huid stuk krabt. Zorg er altijd voor dat je nagels schoon, geknipt en gevijld zijn. Hierdoor is krabben lastiger en beschadig je de huid niet zo snel.

4. Probeer niet aan de jeuk te denken

Door minder aan de jeuk te denken, heb je er al snel minder last van. Probeer voor jezelf afleiding te zoeken, waardoor je aandacht even ergens anders is. Besteed bijvoorbeeld je tijd en aandacht aan een hobby of spreek af met vrienden of familie. Raak niet in paniek als de jeuk maar niet weggaat, maar doe ontspanningsoefeningen. Raadpleeg de huisarts als je je zorgen maakt.

Help het Huidfonds

Met een huidaandoening hoort een jeukende of pijnlijke huid helaas bij het dagelijkse leven. Onze Huidhelden worden ook dagelijks met hun huidaandoening geconfronteerd. Met jouw donatie maken we het leven van mensen met zo’n aandoening graag een stukje beter. Zo proberen we niet alleen de zorg voor mensen met een huidaandoening te verbeteren, maar willen we ook aandoeningen voorkomen door voorlichting te geven. Bekijk de website voor meer informatie over onze werkzaamheden en help het Huidfonds met jouw donatie:

Doneren

Meer tips of verhalen van anderen? Kijk op indehuidvan.nl