Je huid scheren

Wat doet scheren met je huid?

Tegenwoordig zijn er meerdere manieren om je te scheren. Zo heb je de droog scheerders en de mensen die nat scheren. Voor beide manieren is een goede voorbereiding nodig. Als je krullend baardhaar hebt, is het bijvoorbeeld beter om niet te glad te scheren. Hierdoor kunnen ingegroeide haartjes ontstaan die ontstekingen en littekens kunnen veroorzaken. Voor deze baarden bestaan er speciale scheermesjes om dit te voorkomen.

Zes tips voor gladde wangen

Tip 1 – de huid voorbereiden

Een goed begin is het halve werk. Begin daarom niet gelijk met het scheren maar zorg dat je huid voorbereid is. Het is ideaal om ’s ochtends te scheren, dan is je huid lekker ontspannen. Neem je een douche? Nog beter; door de warmte worden huid en haar zachter! Voor een optimaal resultaat was je eerst ook goed je gezicht met een speciale reiniger. Door de huid nat te maken en te wassen heb je minder kans op schade.

Tip 2 – weg met dode huidcellen

Deze tip is vooral bedoeld voor mannen met een vette huid. Een scrub kan dode huidcellen verwijderen en je huid voelt meteen gladder aan. Het is niet aan te raden direct erna te scheren, laat je huid eerst (een kwartiertje) rusten. Het is verstandig je huid een paar keer per week te scrubben, zo voorkom je ingegroeide haartjes.

Tip 3 – gebruik een scheerproduct

Een bekend product om te gebruiken is scheerschuim. Breng het (niet te dik!) aan op het gebied dat je wilt scheren. Het product zorgt ervoor dat de haren makkelijker te scheren zijn en tegelijkertijd beschermt het ook je huid. Breng het product aan op een vochtige huid en laat het een paar minuten intrekken. Naast een scheerschuim zijn er ook andere producten, zoals een scheergel of scheercrème. Je kunt een speciale scheerkwast gebruiken om dit aan te brengen.

Tip 4 – hoe scherper hoe beter

Eén van de meest gemaakte fouten, is het gebruiken van een bot scheermesje. Een bot scheermes kan irritatie geven omdat je vaker over de huid heen moet om het glad te krijgen. Zorg dus dat je op tijd je scheermes vervangt!

Tip 5 – de scheerbeurt

Gebruik één hand om te scheren en de andere hand om de huid aan te spannen. Zorg dat het scheermes zijn werk doet en oefen zelf niet te veel druk uit. Scheer zowel met de haargroei mee als tegen de haargroei in. Spoel tussendoor ook je scheermes af, restjes van haartjes en scheerschuim kunnen zorgen voor wondjes. Na het scheren maak je het mesje schoon en droog.

Tip 6 – kalmeer je huid

Spoel na het scheren de huid na met lauw water en daarna met koud water. Zo spoel je de restjes haar en het product weg. Het koude water zorgt voor een fris gevoel en sluit de poriën. Daarna kun je een aftershave of een lekker geurtje op doen.

 

Lees meer over huidaandoeningen

Lees over de invloeden op de huid

Lees meer over huidverzorging en terminologie

Lees meer hoe je huid te reinigen

Lees meer over huidklachten