Je huid reinigen

Minder vaak wassen, milde zeep gebruiken

Betekent dit dat je je maar beter niet met zeepproducten kunt wassen? Nee, dat zou overdreven zijn. Je wilt nu eenmaal fris en schoon zijn. Maar te vaak wassen met zeep is onverstandig. Als de huid begint uit te drogen, is het beter om alleen die plekken met zeep te wassen waar het echt nodig is. Of te kiezen voor een milde zeep die de huid minder ontvet.

Desinfecterende zeep

Desinfecterende zeep is bedoeld voor bepaalde beroepsgroepen, waarbij infecties gevaarlijk kunnen zijn.

Na het wassen goed insmeren

Je kunt uitdroging na het wassen voorkomen door het vetlaagje op je huid weer aan te vullen. Hierbij geldt: hoe vetter het product, des te beter de werking.

Maar omdat veel mensen het niet prettig vinden om een heel vet product te gebruiken, zijn er speciale producten ontwikkeld, zoals bodylotion. Hierin is een deel van het vet vervangen door water, zodat het makkelijker smeert en de huid minder vet aanvoelt. Helaas helpt dit product bij een uitgedroogde huid niet! Het water zorgt er namelijk voor dat de huid extra uitdroogt.

Er bestaan ook vette crèmes (denk aan vaseline) die leggen een extra laagje op de huid. Een vette crème beschermt de huid wel tegen uitdroging maar het voedt deze niet. Sterker nog: doordat een vette crème de huid afsluit, kunnen er verstoppingen ontstaan omdat afvalstoffen (zoals talg) de huid niet meer uit kunnen.

Wil je de huid goed laten functioneren, dan moet je deze van buiten én binnen voeden. Er zijn hydraterende stoffen die het vochtgehalte in de huid op peil brengen en voorkomen dat er vocht uit de huid verdampt. Dus gebruik bij een vochtarme huid altijd een crème met een hydraterende factor.

Vuile karweitjes; schoonmaaktips voor de handen

Van het sleutelen aan een fiets of auto kunnen je handen flink vuil worden. Om ze schoon te krijgen is een krachtig reinigingsmiddel nodig.

  • Gebruik altijd een middel dat voor de huid bedoeld is! Terpentine lost bijvoorbeeld – naast verf – ook de beschermlaag van de huid op.
  • De krachtige reinigingsmiddelen bevatten soms een organisch oplosmiddel en soms ook een schuurmiddel. Vooral schuurmiddelen zijn slecht voor de huid.
  • Draag geen ringen tijdens het opknappen van een vuil karwei. Achter een ring kan zich vuil ophopen. Dit kan huidirritatie geven.
  • Probeer liever vuile handen te vermijden, door bijvoorbeeld schoonmaakhandschoenen te gebruiken.
  • Schoonmaakhandschoenen van rubber beschermen tegen de inwerking van zepen, maar laten wel terpentine en wasbenzine door.
  • Als ze toch vuil zijn; wrijf eerst het ergste vuil met een schone doek weg. Of los het op met een slaolie.

Soorten handschoenen

Rubberen handschoenen sluiten handen af, waardoor transpiratievocht niet weg kan. Dit kan irritatie van de huid geven. Katoenen binnenhandschoenen, die verkrijgbaar zijn bij de apotheek, kunnen dit voorkomen.

Wanneer je last hebt van eczeem aan de handen, kun je beter geen rubberen handschoenen gebruiken, maar een handschoen met katoenen binnenkant. Voor kleine vieze klusjes zijn er handschoenen van polyethyleen (boterhamzakjes met vijf vingers) verkrijgbaar. Deze zijn handig bij het mengen van verf of het monteren van een fietsketting.

Lees meer over huidaandoeningen

Lees over de invloeden op de huid

Lees meer over huidverzorging en terminologie

Lees meer hoe je huid te reinigen

Lees meer hoe je huid te scheren

Lees meer over huidklachten