Invloeden op de huid

Water en de huid

Wanneer je huid vaak in contact komt met water, is er kans op huidklachten. Hoewel het onlogisch klinkt, zorgt water ervoor dat de huid uitdroogt. De verdamping van water uit je huid neemt namelijk toe wanneer deze nat is. Ons lichaam is hierop ingesteld, maar een huid die langdurig of vaak achter elkaar nat is, droogt uit.

Er kunnen ook allerlei stoffen in het water opgelost zijn. Denk aan een reinigingsmiddel, dat we er zelf aan toevoegen. Maar het kan ook een stof zijn die zich bevindt op een voorwerp, die je met natte handen aanraakt. Deze twee factoren versterken elkaar. Een uitgedroogde huid beschermt je minder tegen ‘opgeloste stoffen’ in water. Ook door te lang of te heet douchen en in bad zitten droogt je huid uit.

Tip: Door tijd en temperatuur bij het douchen en baden aan te passen, kun je de uitdroging van je huid voorkomen.

Zon en de huid

De zon kan zowel een positieve als een negatieve invloed hebben op je huid. De UV-stralen die de zon uitzendt, zorgen voor aanmaak van vitamine D, maar kunnen ook het ontstaan van huidkanker bevorderen. Verder kan de zon de huid uitdrogen.

Lees meer over zonlicht, zonkracht en UV-straling
Lees meer over zonlicht en je huidtype

Kou en de huid

Iedereen kent het wel: de winter maakt je wangen trekkerig en veroorzaakt soms winterhanden -en voeten. Kou is natuurlijk niet te voorkomen, maar het gebruik van een vette crème beschermt je huid tegen uitdroging. Daarnaast voorkomt het aantrekken van handschoenen of wanten ook problemen voor de handen.

Droge lucht en de huid

Een centrale verwarming doet de temperatuur in huis stijgen zonder dat de hoeveelheid vocht in de lucht toeneemt. Hierdoor verdampt er water uit de huid, wat ook uitdroging als gevolg kan hebben.

Tip: Veel planten in huis zorgen ervoor dat de lucht minder snel droog wordt. Ook regelmatig ventileren helpt.

Huid en beroep

Van veel beroepen is bekend dat ze snel aanleiding geven tot huidproblemen. Mensen die vuil werk verrichten (bijvoorbeeld bouwvakkers, agrariërs, monteurs) of mensen die in hun werk regelmatig met water in aanraking komen (kappers, verpleegkundigen, barkeepers) kunnen snel een te droge huid krijgen.

Schadelijke invloeden op de huid zijn onder te verdelen in:

  • invloeden van buitenaf, zoals extreme temperaturen, lage of hoge (lucht)vochtigheid;
  • bacteriën en schimmels;
  • mechanische inwerkingen: wrijving of voortdurende druk kan leiden tot een verdikking van de opperhuid (vorming van een eeltlaag);
  • chemische stoffen.

Huid en zwangerschap

Als je zwanger bent, verandert er veel in je lichaam. Onder invloed van hormonen en de groeiende baby in je buik kan je huid veranderen: striae, puistjes en vochtophopingen zijn enkele voorbeelden. Lees meer:

Huid en zwangerschap

Optelsom

Soms volgen de prikkels en beschadigingen elkaar zo snel op, dat de huid het niet meer aankan en je klachten krijgt. Het kan hierbij gaan om steeds dezelfde prikkel, bijvoorbeeld het herhaaldelijk wassen van de handen. Maar vaak gaat het om een optelsom van verschillende prikkels voor de huid. Niet iedereen krijgt klachten. Wanneer je een gevoelige huid hebt, is het risico groter dan wanneer je een normale huid hebt.

Je bent niet de enige. Op indehuidvan.nl lees je ervaringen van mensen met atopisch eczeem.

Lees meer over huidaandoeningen

Lees meer over huidverzorging en terminologie

Lees meer over huidreiniging

Lees meer over het scheren van je huid

Lees meer over huidklachten