Huidverzorging en terminologie

Hydraterend

Hydraterend betekent letterlijk vochtinbrengend. De term suggereert dat het vochtpeil van de huid wordt aangevuld. Dit is echter nooit wetenschappelijk bewezen. De huid beschermen tegen uitdroging kan wel. Door een vettig laagje op de huid aan te brengen (zoals een crème), verdampt er minder water.

PH-neutraal

De pH-waarde is een aanduiding voor de zuurgraad; hoe lager de pH, hoe zuurder. Het vetlaagje op de huid is ook een beetje zuur. Dat is gunstig, want het zorgt ervoor dat bacteriën en schimmels niet kunnen doordringen in de huid. De term pH-neutraal wil zeggen dat het product dezelfde pH-waarde heeft als de huid. Maar het is geen garantie dat het product onschadelijk is. Belangrijker is de mate waarin het product de huid ontvet (en daarmee de zuurgraad aantast). Wanneer het vetlaagje is aangetast, kan een pH-neutraal product dit laagje niet herstellen.

Dermatologisch getest

Als een product dermatologisch is getest, wil dat zeggen dat een fabrikant het product heeft getest op irritatie bij proefpersonen. Helaas zegt dat niet zo veel, omdat de testomstandigheden per fabrikant verschillen. De ene fabrikant gebruikt voor het testen personen met een zeer gevoelige huid, terwijl de andere fabrikant test bij personen met een normale huid. Eigenlijk is er dus meer informatie over de testomstandigheden nodig om te weten hoe veilig een product is.

Hypoallergeen

Hypoallergeen wil zeggen dat de fabrikant geen stoffen heeft gebruikt, waarvan bekend is dat ze een allergische reactie kunnen veroorzaken. Omdat iedereen anders op bepaalde stoffen reageert, betekent dit niet dat er nooit een reactie zal optreden. Bovendien worden hypoallergene dagcrèmes en bodylotions geconserveerd. Ook al komt het weinig voor, een conserveringsmiddel kan een allergie veroorzaken.

Verder is de benaming hypoallergeen niet beschermd. Met ingang van 1 januari 1998 zijn alle cosmeticafabrikanten verplicht op het etiket te vermelden welke ingrediënten er in het product zitten. Dan is eenvoudig na te gaan of de stof waar iemand allergisch voor is in het rijtje voorkomt. Fabrikanten van hypoallergene producten streven er bovendien naar zo weinig mogelijk grondstoffen te gebruiken. Dit vermindert het risico op allergische reacties.

Dermatologen en fabrikanten werken momenteel aan een systeem waarin ervaringen en kennis worden gekoppeld. De bedoeling is om deze gegevens te gebruiken bij het ontwikkelen van nieuwe producten om allergische reacties te voorkomen. Daarnaast is het de bedoeling dat in de toekomst iemand met een allergie gemakkelijk een lijst kan krijgen met producten die voor hem/haar geschikt zijn.

Lees meer over huid en allergien

Ongeparfumeerd

Staat er ongeparfumeerd op het etiket, dan is het zeker dat er geen parfum in het product zit. Deze benaming is beschermd en wordt gecontroleerd. Soms kan echter de suggestie worden gewekt dat producten geen parfum bevatten. Dit is makkelijk te controleren door in de ingrediëntenvermelding te kijken of het woord parfum erin is opgenomen. Is dit het geval, dan is het product wel degelijk geparfumeerd.

Lees meer over huid en zwangerschap

Natuurproducten

Een natuurproduct is niet per definitie vriendelijk voor de huid. Ook in planten komen stoffen voor die de huid irriteren (bereklauw, brandnetel), of een allergie kunnen veroorzaken (chrysant). Bovendien ondergaat ook een natuurproduct chemische processen voordat het in de winkel verkocht kan worden. Conserveringsmiddelen zijn nodig om het product houdbaar te maken en vaak wordt er ook een parfum toegevoegd om het product aangenaam te laten ruiken.

Lees meer over huidaandoeningen

Lees over de invloeden op de huid

Lees meer hoe je huid te reinigen

Lees meer hoe je huid te scheren

Lees meer over huidklachten