Huiduitslag

Huiduitslag

Wat is huiduitslag?

Huiduitslag is een brede term voor verschillende niet-aangeboren veranderingen in de huid. Denk daarbij bijvoorbeeld aan schilfers, blaasjes, vlekken, bultjes en roodheid. Jeuk is vaak onderdeel van een huidaandoening. De symptomen kunnen op het hele lichaam voorkomen of juist op één specifieke plek. Huiduitslag is vaak het gevolg van een huidaandoening. Zowel kinderen als volwassenen kunnen last hebben van huiduitslag.

Hoe wordt huiduitslag veroorzaakt?

Huiduitslag kan verschillende oorzaken hebben. Zo is soms een allergie of andere overgevoeligheid de boosdoener. Ook een infectie of huidaandoening is een mogelijke oorzaak. Veelvoorkomende oorzaken van huiduitslag zijn:

  • voedselallergie;
  • zonneallergie;
  • een droge huid;
  • een insectenbeet;
  • medicatie;
  • stress of spanningen;

Bovenstaande oorzaken van huiduitslag zorgen vaak voor tijdelijke huidklachten huidklachten. Meestal gaat huiduitslag dan ook na verloop van tijd weg. Ernstigere vormen van huiduitslag zijn onder te verdelen in kinderziektes, bacteriële infecties en andere huidinfecties. Deze vormen van uitslag zijn het gevolg van besmetting door een virus of van erfelijkheid.

Wat kun je verwachten van huiduitslag?

Huiduitslag heeft niet één duidelijk verloop. Omdat huiduitslag geen aandoening is, maar een symptoom, is het lastig om het te bestrijden zonder diagnose. Ga daarom bij het aanhouden van huidklachten naar de huisarts. Hij of zij kan je doorsturen naar een dermatoloog die op zoek gaat naar mogelijke oorzaken. Veelvoorkomende symptomen van huiduitslag zijn rode vlekken op de huid, jeuk, schilferingen en een heel vette of droge huid. Het precieze verloop van de uitslag is afhankelijk van het type huidaandoening. Zo zorgt een rode veelvormige huidontsteking voor rode, vlakke huidknobbels en de ophoping van vocht. Daarnaast kan huiduitslag gepaard gaan met jeuk, pijn, branderigheid en koorts.

De behandeling van huiduitslag

Ook de behandeling van huiduitslag verschilt per huidaandoening. Een dermatoloog weet meestal met het blote oog een diagnose vast te stellen. Soms wordt een huidbiopsie uitgevoerd om zeker te zijn. Als de klachten erg hevig zijn, kan de arts een medicijn voorschrijven. Dit medicijn gaat de jeuk of allergie tegen en werkt ontstekingsremmend. Veel vormen van huiduitslag gaan weg door uit te rusten en schadelijke invloeden op de huid uit de weg te gaan.

Wat kun je zelf doen tegen huiduitslag?

Slik nooit zomaar een medicijn tegen de huiduitslag zonder eerst je arts te raadplegen. Mogelijk maak je jouw huidaandoening alleen maar erger door een middel te gebruiken waar je allergisch voor bent. Als je eenmaal weet wat de oorzaak is van de uitslag, doe je er goed aan om de bron van de allergie of overgevoeligheid zoveel mogelijk te mijden. Stel je huid bij hitte-uitslag zo min mogelijk bloot aan warmte. Een rode veelvormige huidontsteking gaat meestal weg door veel uit te rusten. Wil je meer doen om je pijnlijke of jeukende huid te reinigen en verzorgen? Was je handen geregeld, maar gebruik geen product met zeep om de huid niet nog meer te irriteren. Droog je handen af met een handdoek door ze droog te deppen. Drink genoeg water en eet gezond en gevarieerd. Houd je huid vet en probeer zo min mogelijk te krabben. Krabben verergert de huiduitslag en kan zorgen voor infecties.

Huidhelden

Lees in deze rubriek huidhelden de ervaringen van mensen die leven met een ‘huid die anders is’. Een portret van een inspirerend mens.
Onze Huidhelden