Lichen Planus

Wat is lichen planus?

Lichen planus is een huidaandoening waarbij de huid en/of slijmvliezen ontstoken raken. Er ontstaan paarsrode blaasjes die aan de bovenkant plat zijn en erg kunnen jeuken. Vaak zijn er ook witte lijntjes in de blaasjes te zien. De blaasjes kunnen over het hele lichaam op de huid verschijnen en ook op de slijmvliezen, zoals in de mond of op de geslachtsdelen. De blaasjes op de slijmvliezen kunnen wondjes of zweren worden. Op de huid komen de blaasjes vooral voor op de binnenkant van de polsen, op de enkels en op de onderkant van de rug.

Lichen planus in de mond komt waarschijnlijk vaker voor dan lichen planus op de huid of op de geslachtsdelen. Lichen planus in de mond of op de geslachtsdelen kan erg pijnlijk zijn, vooral als de blaasjes wondjes worden.

Een ander symptoom dat bij circa 10% van de mensen met lichen planus voorkomt is misvorming van de nagels. Er ontstaan ribbeltjes, gleufjes of spleten in de nagels.

Ongeveer 1% van de bevolking heeft lichen planus. Het is niet erfelijk en ontstaat meestal bij mensen tussen de 40 en 60 jaar.

Hoe ontstaat het?

Hoe lichen planus precies ontstaat is onbekend. Men denkt dat er bij lichen planus een foutje ontstaat in het immuunsysteem (de afweer tegen virussen en bacteriën), waardoor het immuunsysteem de gezonde huidcellen aanvalt. Hoe dit precies werkt en hoe het foutje in het immuunsysteem ontstaat is echter nog onbekend.

Lichen planus kan ook ontstaan door bepaalde medicijnen. Vaak zijn dit medicijnen tegen een hoge bloeddruk, hartaandoeningen of gewrichtsklachten.

Hoe verloopt lichen planus?

Lichen planus is een chronische huidaandoening die moeilijk te behandelen is. De plekken op de huid kunnen binnen twee jaar vanzelf verdwijnen. Als de lichen planus plekken verdwijnen (vanzelf of door behandeling), blijven er vaak bruine vlekken achter. Deze zullen echter weer ‘bijkleuren’ naar de eigen huidskleur.

Lichen planus in de mond geneest echter niet spontaan en kan veel klachten geven.

Hoe wordt lichen planus behandeld?

Lichen planus is niet te genezen. Er zijn wel behandelingen om de symptomen, zoals jeuk en uitslag, te verminderen.

Vaak wordt er een corticosteroïd-zalf voorgeschreven. Corticosteroïden remmen de ontsteking en verminderen de jeuk. Bij mensen met een ernstigere vorm van lichen planus kunnen sterkere medicijnen voorgeschreven worden om de ontsteking te remmen, zoals prednison, acitretine of ciclosporine. Bij sommige mensen helpt lichttherapie.

Als men vermoedt dat een medicijn de oorzaak van lichen planus is, kan in overleg met de arts besloten worden om dit medicijn tijdelijk niet te gebruiken, of voor een ander medicijn te kiezen. Mogelijk verdwijnt de uitslag dan vanzelf binnen een paar weken.

Wat kun je zelf doen?

 • Bespreek met je dermatoloog alle behandelmogelijkheden en kies de behandeling die bij je huid en leefstijl past.
 • Alleen door de behandeling trouw op te volgen krijgt je de beste resultaten. Het kan soms een tijdje duren voor je resultaat ziet.
 • Probeer beschadigingen aan je huid te voorkomen. Op de plek van deze beschadigingen kunnen namelijk nieuwe lichen planus-plekken ontstaan.
 • Controleer je huid regelmatig op afwijkingen. Genitale lichen planus en lichen planus in de mondholte geven een klein verhoogd risico op huidkanker. Neem contact op met je arts als je een bult ontdekt die snel groter wordt of als je een wond hebt die niet wil genezen.
 • Vermijd voedingsmiddelen waarvan je vermoedt dat ze lichen planus in de mond verergeren. Dit kan per persoon verschillen. Het kunnen voedingsmiddelen zijn, zoals citrusvruchten, tomaten, cafeïne-houdende dranken, knapperig voedsel of sterk gekruid eten.
 • Heb je lichen planus in de mond? Ga dan regelmatig naar de tandarts of mondhygiëniste, omdat lichen planus het gebit en/of het tandvlees kan aantasten.
 • Heb je lichen planus in de mond en rook je? Stop dan met roken. Mensen met lichen planus hebben een licht verhoogd risico op mondkanker en roken verhoogt dit risico.
 • Heb je lichen planus in de mond en drink je vaak alcohol? Alcohol kan ook het risico op mondkanker verhogen.
 • Heb je erg veel moeite met je huidaandoening? Dan kun je psychologische hulp inschakelen om te leren leven met lichen planus.

Handige links

Lichen Planus Vereniging Nederland:

www.lichenplanus.nl

Het Huidfonds is een erkende goede doelen organisatie en richt zich op

 • Het voorkomen van huidaandoeningen
 • Betere zorg voor mensen met een huidaandoening
 • Acceptatie van de huid die ‘anders’ is

Vind je het ook zo belangrijk dat het Huidfonds zich inzet om huidaandoeningen te voorkomen, voor betere zorg en om acceptatie van de huid die ‘anders’ is te vergroten? Maak dan het verschil en doe een donatie via: