“Is het besmettelijk?”

“Is het besmettelijk?”

“In het begin werd er gedacht aan een SOA, maar dat leek me niet erg waarschijnlijk.” Toen duidelijk werd dat het psoriasis was, kon eindelijk gestart worden met medicatie.

Tegen die tijd was de psoriasis al zichtbaar over zijn hele lichaam. “Ik heb jarenlang met veel plezier gewerkt in de ouderenzorg. Toen ik steeds meer last kreeg van mijn huid, begon ik me te schamen. Ik ben mijn werk als ouderenverzorger gestopt toen zij me steeds meer vragen gingen stellen. ‘Is het besmettelijk? Kun je geen lange mouwen dragen?’ Die vragen raakte me.”

Ook zijn carrière als model hing hij door de psoriasis aan de wilgen. Roy: “Ik werd gewoon niet meer gevraagd voor klussen.”

Op en neer

Een tijd lang ging het op en neer met zijn gezondheid. Samen met specialisten zocht hij naar de goede medicatie. Niet alleen smeerde hij zalf, maar ook lichttherapie werd geprobeerd. “Het hielp wel hoor, maar ik zag er elke keer zo rood uit. Mensen vroegen me of ik net uit de zon kwam.”

Toen hij ook zijn dieet aanpaste, begon het beter te gaan. “Door het eten van minder gluten en suiker, merkte ik dat mijn huid rustiger werd. Ook de dermatoloog viel het op.”

De schaamte werd minder en het kwartje viel. “Ik kon wel thuis blijven zitten, maar daardoor zou ik me niet beter gaan voelen.” Hij besloot van zijn huidaandoening zijn kracht te maken. “Ik wilde mensen mijn verhaal vertellen, inspireren om hun psoriasis te omarmen.”

Psoriasismodel

Sinds Roy de weg terug naar boven heeft gevonden is hij door de psoriasisvereniging gevraagd voor hen vrijwilligerswerk te komen doen. Ook heeft hij zich weer aangemeld als model. Om precies te zijn heb ik me aangemeld als psoriasismodel. “Door mezelf te laten fotograferen met mijn psoriasis, laat ik heel Nederland zien dat je je niet hoeft te schamen voor wie je bent.”

Door zijn modellenbureau werd gevraagd of hij niet ook gewoon modellenwerk wilde doen. “Ik word weer gezien als model, als Roy, niet alleen als iemand met witte vlekken op zijn huid. Hoe mooi is dat!”

Zie onze pagina over psoriasis voor meer informatie over de huidaandoening.

Foto Roy: © Jonathan Vos Photography