Invloeden op de huid – Zonlicht

Zonlicht kan zowel positieve als negatieve invloed hebben op de huid. De UV-stralen zorgen voor aanmaak van vitamine D, wat goed is voor onze botten. Maar UV-straling kan ook het ontstaan van huidkanker bevorderen of een zonneallergie veroorzaken.

Zonkracht

Met de zonkracht wordt de hoeveelheid UV-straling bedoeld die de aarde bereikt. De zonkracht is er dus altijd, de ene dag sterker dan de andere. Het wordt aangeduid met een cijfer, waarbij 1 staat voor een zeer zwakke zonkracht en 10 voor een zeer sterke zonkracht.

Er zijn vier factoren te onderscheiden die deze zonkracht bepalen:

  • Zonlicht en dikte ozonlaag
    De ozonlaag beschermt ons tegen de schadelijke UV-straling. Doordat het zonlicht wordt gefilterd daalt de kracht hiervan. Hoe dikker de ozonlaag, hoe meer bescherming.
  • Hoogte van de zon
    Hoe hoger de zon staat, hoe sterker de zonkracht. Wanneer de zon hoog staat, is de weg door de atmosfeer kort, en wordt er dus minder gefilterd. Bij een lage zon wordt er meer straling gefilterd, doordat de weg door de atmosfeer langer is.
  • Zonlicht en weerkaatsing
    Bij weerkaatsing van de UV-stralen neemt de zonkracht in sterkte toe. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij water, zand en sneeuw. Het is dus belangrijk jezelf goed te beschermen op het strand, maar ook bij winter- of watersport.
  • Zonlicht en bewolking
    Op een bewolkte dag is de zonkracht lager: de UV-straling moet door wolken heendringen. Soms kan bewolking ook verraderlijk zijn, wanneer deze gebroken is. Dan schijnt de zon direct op de aarde, en is er weerkaatsing mogelijk aan de zijkant van de wolken.

UV-straling

Het zonlicht dat onze aarde bereikt bestaat voor ongeveer 95% procent uit UVA-straling. Je verbrandt er niet door, maar het dringt wel diep in je huid waar het schade aanricht aan je DNA. UVA zorgt er ook voor dat je huid veroudert. UVB is de variant die ervoor zorgt dat je huid verbrandt als je je niet goed beschermt tegen de zon.

Zonlicht en je huidtype

Het is belangrijk je huid te beschermen tegen de zon. Maar hoe kan het dat de één niet verbrand en de ander juist snel rood wordt? Dat heeft te maken met je huidtype. Benieuwd naar welk type huid jij hebt?

De zon en jonge kinderen

Een babyhuid heeft nog geen beschermend pigment. Het is daarom is beter een baby in het eerste levensjaar uit de zon te houden. Laat daarna het kindje rustig wennen aan de zon en smeer het huidje goed in. Gebruik daarvoor altijd een zonnebrandcrème met een hoge factor (>30).

Meer tips:

  • Smeer kinderen een half uur voordat ze de zon ingaan in. Smeer royaal een dikke laag crème om de twee uur. Vergeet de oren niet!
  • Houd kinderen tussen 11.00 en 15.00 uur uit de zon, deze is dan op zijn sterkst.
  • Het is slim om je kind zonwerende kleding aan te doen. Denk ook aan een petje of hoedje.
  • UV-straling is niet alleen maar slecht: het is de bron van vitamine D! Een tekort aan deze vitamine kan de botgroei bij kinderen afremmen. Zonlicht op gezicht en handjes levert voldoende vitamine D op, extra zon is niet nodig.

Meer informatie over de effecten van de zon

Huidkanker
Chronische polymorfe lichtdermatose (zonneallergie)