Zonlicht en je huid

Zonlicht en je huidtype

Je huid beschermen tegen de zon is ontzettend belangrijk, het is aan te raden voldoende zonnebrand te blijven smeren. Maar hoe kan het dat de één niet verbrandt en de ander juist zeer snel rood wordt? Dat heeft te maken met je huidtype (erfelijk bepaald). De Amerikaanse dermatoloog Thomas B. Fitzpatrick maakte hiervoor een standaard schaal, op basis van gevoeligheid voor de ultraviolette straling van de zon en de mate hoe snel iemand verbrandt. Hier zijn zes huidtypen uitgekomen. Ben je benieuwd? Kijk hieronder welk huidtype je hebt en welk zonadvies daarbij hoort.

Huidtype 1

Je bent iemand met een ivoorwitte tot zeer lichte huid. Grote kans dat je van nature rood of lichtblond haar hebt, lichte ogen en meerdere sproeten. In de zon verbrand je altijd en je wordt niet bruin. Je huid is zeer gevoelig voor de zon, hier moet je dus op bedacht zijn.

Huidadvies voor Nederland
Het is belangrijk om jezelf goed tegen de zon te beschermen. Gebruik hierbij een zonnebrand met minstens factor 30-50 en blijf het liefst in de schaduw tussen 12.00 en 15.00 uur.

Huidtype 2

Jouw huid is gevoelig voor de zon, je hebt een lichte huid, die moeilijk bruint en snel verbrand. Je haarkleur kan van nature blond tot donkerblond zijn, daarbij heb je grijze, groene of blauwe ogen. Ook kun je meerdere sproeten hebben.

Huidadvies voor Nederland
Het is belangrijk om jezelf goed tegen de zon te beschermen, gebruik een zonnebrand met minstens factor 20-30 en blijf het liefst in de schaduw tussen 12.00 en 15.00 uur.

Huidtype 3

Je huid is licht getint, je verbrandt soms en je bruint soms. Het kan goed zijn dat je donkerblond tot bruin haar hebt en vrij donkere ogen.

Huidadvies voor Nederland
Ook al verbrand je minder snel, het is aan te raden je huid te beschermen tegen de zon. Gebruik een factor 20-30 en blijf het liefst tussen 12.00 en 15.00 uur uit de zon.

Huidtype 4

Je hebt een huid die gemakkelijk bruin wordt en niet zo snel verbrand. Dit type wordt ook wel het Mediterrane type genoemd, omdat vooral mensen in subtropische landen en rond de Middellandse zee wonen dit huidtype hebben. Je hebt een natuurlijk getinte huid, donker haar en donkere ogen.

Huidadvies voor Nederland
Ondanks dat je niet snel verbrandt is het belangrijk om je te beschermen tegen de zon, je kan namelijk alsnog zonschade oplopen. Gebruik een zonnebrand met minimaal factor 15 en zoek het liefst de schaduw op tussen 12.00 en 15.00 uur.

Huidtype 5

Je huid bruint intensief en je verbrandt zelden. Dit type wordt ook wel de Aziatische huidtype genoemd. Je bent van nature donker getint en hebt donkere haar en donkere ogen.

Huidadvies voor Nederland
Ook al verbrand je zelden, is het belangrijk je te beschermen tegen de zon, om zonschade te voorkomen. Gebruik daarom een zonnebrand met minstens factor 15 en blijf het liefst uit de zon tussen 12.00 en 15.00 uur.

Huidtype 6

Je huid is erg goed bestand tegen de zon en heeft donker tot zwart pigment. Dit huidtype komt voor bij mensen die in Afrika wonen of een Afrikaanse afkomst hebben. Dit huidtype verbrandt nooit en bruint intensief.

Huidadvies voor Nederland Hoewel je niet verbrandt heeft je huid toch risico op schade, gebruik daarom een zonnebrand met minstens factor 10 en zoek de schaduw op tussen 12.00 en 15.00 uur.

Huidtype tussenin

Het kan natuurlijk goed zijn dat je een huidtype hebt dat er een beetje tussenin zit of je te maken hebt met een huid die kwetsbaarder is. Als dit het geval is, is de mate van verbranding het belangrijkste.
Heb je ergens anders dan in Nederland nog roots liggen? Dan heeft dit ook invloed op je huidtype. In landen waar de zon meer schijnt moet de huid ook beter bestand zijn tegen de zon, dus deze huidtypes hebben meer pigment.

Ons advies: gebruik je eerdere ervaring met de zon, bescherm je huid en zorg dat je niet verbrandt!

Over zonlicht en je huid

Zonlicht is goed voor je, maar pas op dat je niet verbrandt. Wanneer dit gebeurt, betekent dat je huid is beschadigd. Het DNA van de huidcellen wordt aangetast door de uv-straling waardoor er onherstelbare schade kan ontstaan. Hiermee vergroot je de kans op huidkanker. Het bruin worden van je huid is daarbij een beschermingsmechanisme om meer schade te voorkomen.

Zonlicht is niet alleen maar slecht, want het zorgt er ook voor dat er vitamine D wordt aangemaakt. Dit type vitamine is belangrijk voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden. Ook speelt vitamine D een rol bij een goede werking van de spieren en het immuunsysteem.

Ga je naar buiten en schijnt de zon? Zorg er dan voor dat je goed bent voorbereid. Lees de onderstaande tips en verklein de kans op huidkanker:

  • Zorg ervoor dat je je goed beschermt tegen de zon. Smeer je iedere twee uur goed in met een flinke hoeveelheid zonnebrand. Kies zonnebrand met een factor die bij jouw huidtype past.
  • Bescherm jezelf door uv-werende kleding te dragen. Dit is bijvoorbeeld een goede oplossing voor jonge kinderen.
  • Ga je buiten sporten of tuinieren? Wees je er dan van bewust dat je extra goed moet smeren! Doordat je zweet, is je huid vatbaarder voor de schade van uv-straling.

De zon en jonge kinderen

Een babyhuid heeft nog geen beschermend pigment. Het is daarom beter een baby in het eerste levensjaar uit de zon te houden. Laat daarna het kindje rustig wennen aan de zon en smeer het huidje goed in met zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor. Smeer kinderen liefst een half uur voordat ze de zon ingaan in. Smeer royaal – een dikke laag – om de twee uur. Een dunne laag houdt het uv-licht namelijk minder goed tegen. En neem ook de oren mee bij het insmeren.

Houd kinderen tussen 11.00 en 15.00 uit de zon, want deze is dan op zijn sterkst. Het is slim om je kind zonwerende kleding aan te doen, dan weet je zeker dat ze niet verbranden. Denk ook aan een petje of hoedje.

Uv-straling is niet alleen maar slecht: het is de bron van vitamine D. Een tekort aan deze vitamine kan de botgroei bij kinderen afremmen. Zonlicht op gezicht en handjes levert voldoende vitamine D op, extra zon is niet nodig.

Meer informatie over de effecten van de zon

Huidkanker
Chronische polymorfe lichtdermatose (zonneallergie)