“Ik wil de zorg verbeteren aan de hand van mijn verhaal”

“Ik wil de zorg verbeteren aan de hand van mijn verhaal”

Op haar 17e kreeg Madelief (29) huidkanker (melanoom), maar twee huisartsen herkenden het niet. Uiteindelijk, bijna een jaar verder, op haar 18e, werd het verdachte bolletje op eigen aandringen eindelijk verwijderd. Toen bleken er uitzaaiingen in de lymfeklieren in de lies. Haar lymfeklieren in de lies zijn verwijderd. Nu is Madelief schoon, maar dat is niet zonder complicaties. Maar toch is ze een heel positieve dame die volop in het leven staat.

De huisarts zei dat er niks aan de hand was
“Ik was in augustus 2011 op vakantie. Mijn moeder zag toen wat raars op mijn linker kuit. Het was een gek, raar, donker bolletje. Ik ging ermee naar de huisarts. De huisarts zei dat er niks aan de hand was, dus ik keek het maar aan. In januari 2012 ging ik naar huisarts nummer 2. Die zei dat het verdachte bolletje was gegroeid, maar dat er niks aan de hand was. Drie maanden later heb ik bij de derde huisarts het bolletje laten verwijderen en op kweek laten zetten. Die huisarts belde me daarna dat ik melanoom kanker had. Ik kwam net uit school, toen ik dit telefoontje kreeg. Mijn eerste reactie was: dit kan er ook nog wel bij. Ik heb veel gezondheidsklachten waarvan ik de oorzaak niet weet. De tweede reactie was flink huilen. Het was voor mij een moeilijke tijd.”

Je hebt pech meisje
“Toen ik de diagnose te horen kreeg, heb ik het meteen proberen te verwerken. Ik kreeg te horen: “je hebt pech meisje. Chemotherapie en bestralingstherapie gaan niet helpen. Als het uitzaait heb je pech”. Voor immunotherapie kwam ik niet in aanmerking. De acceptatie duurde daardoor best lang. Ik kreeg te maken met allerlei leeftijdsgenoten met kanker. Zij kregen allemaal chemotherapie en ik niet. Als het bij mij is uitgezaaid, dan heb ik geen behandelmogelijkheden meer om op terug te vallen. Dat maakte het wel lastig. Ik wil echt tegen iedereen zeggen: je moet alert blijven. Je moet alles in de gaten houden. Dat geldt voor iedereen. Ik smeer me altijd in. Ik ben niet van zon, zee en bakken. Dat zou ik niemand aanraden. Ook raad ik mensen de zonnebank af. Ik heb het zelf nooit gedaan, maar dat mogen ze van mij afschaffen. Ik ben in Australië geweest op vakantie. Daar brandt de zon heel fel en daar komt melanoom heel veel voor bij jongeren. Daar weet iedereen dat je moet smeren. Hier heb je weinig punten waar zonnebrand of water beschikbaar is. Daar gebeurt dat op elke hoek.”

Ik heb ook die rotziekte gehad
“Ik wilde altijd wat met social media doen, maar dat was toen vrij nieuw. In 2013 heb ik een anoniem Twitter account opgezet. Daar deelde ik dingen omtrent mijn gezondheid en dat is gestaag gaan groeien. Ik ben een groot sportliefhebber. Ik ben een sportgek, mag je wel zeggen. Ik heb altijd de drang gehad om met sporters in contact te komen. Ik wist het verhaal van Maarten van der Weijden wel, maar ik kende zijn boek niet. Die had ik nooit gelezen. In 2015 deelde hij een prijsvraag op Twitter en ik heb toen een mailtje gestuurd: Ik ken je verhaal wel, maar ik ken je boek niet en ik heb ook die rotziekte gehad. Ik heb zijn boek gekregen en ik heb nog steeds contact met Maarten van der Weijden. Af en toe zie ik hem ook nog eens. Ik heb zelfs een keer een interview met hem gedaan. Hij geeft nu gastlessen over hoe je omgaat met de drive om door te gaan en met pech. En dat wil ik ook. Ik wil de zorg verbeteren aan de hand van mijn verhaal, wat ik heb meegemaakt, wat er verbeterd kan worden.”

Ik ben nu helemaal schoon
“Ik ben altijd de vrolijke, heel erg optimistisch. Maar ik weet ook de realiteit. In het begin heb ik veel controles gehad, omdat de melanoom was uitgezaaid naar mijn lymfeklieren. Ik kreeg eerst een operatie en toen zeiden de artsen dat alles goed was. Maar mijn moeder en ik hadden daar geen vertrouwen in. Ik kwam in aanmerking voor de schildwachtklierprocedure. Ik kreeg daar te horen dat ik uitzaaiingen had. Maar ik heb in augustus toen nog een operatie gehad. Mijn lymfeklieren zijn toen verwijderd. Ik was daarna helemaal schoon en dat is na 11 jaar nog steeds zo. Ik heb nog wel één keer per jaar controles, omdat ik vrij jong was toen ik het kreeg.”

Het verhaal van deze Huidheld werd mogelijk gemaakt door MSD.

Huidhelden

Madelief is een van onze ‘Huidhelden’, dit zijn mensen die vertellen hoe het is om te leven met een huid die ‘anders’ is. Het Huidfonds zet zich in voor mensen met een huidaandoening, voor een goede zorg maar ook voor de acceptatie van de huid die anders is.

Wil je ook bijdragen aan de Huidhelden dromen? Doe dan een donatie via de donatiebutton.