Huidverzorging tijdens en na de zwangerschap

Hoe zorg je zo goed mogelijk voor je huid tijdens je zwangerschap?

Om striae zoveel mogelijk tegen te gaan, kun je je buik insmeren met een verzorgende olie of hydraterende lotion. Dit houdt je huid soepel zodat deze gemakkelijker ‘meerekt’. Start hiermee aan het begin van de zwangerschap en blijf smeren tot drie maanden na de geboorte.

Zorg dat je niet te lang en te heet doucht of baddert. Door het water op je huid kan je huid droger worden en gaan jeuken. Als je last heb van een jeukende huid, is het beter om niet te krabben. Je huid is gevoelig en van krabben zal hij alleen maar gevoeliger worden.

Het is raadzaam om tijdens je zwangerschap ongeparfumeerde verzorgingsproducten te gebruiken. Doordat je huid anders reageert dan anders, kan het voorkomen dat jouw ‘normale’ verzorgingsproducten gaan irriteren of branden. Indien dit het geval is, stop hier dan voorlopig mee en gebruik producten zonder parfum voor een gevoelige huid. Na je zwangerschap kun je naar verloop van tijd waarschijnlijk je ‘normale’ verzorgingsproducten weer gebruiken.

Om je tijdens de zwangerschap goed te beschermen tegen de zon, kun je je het beste insmeren met een zonnebrandcrème met een hoge factor. Zo bescherm je jezelf tegen de schadelijke invloeden van de zon.

Om je huid goed gehydrateerd en soepel te houden, is het ook belangrijk genoeg water te drinken gedurende je hele zwangerschap. Zorg ervoor dat je twee liter water per dag drinkt.

Na je zwangerschap

Veel van de ongemakken die je tijdens je zwangerschap had aan je huid, trekken vanzelf weer weg. Toch is het van belang om na je zwangerschap je buik goed te blijven verzorgen. Houd je huid soepel en gehydrateerd.