Je huid verandert tijdens je zwangerschap. Onder meer door de door een grotere bloedtoevoer.
Grotere bloedtoevoer
Tijdens je zwangerschap neemt de hoeveelheid bloed in je huid toe. Bij de één blijft het bij ‘gezonde rode wangen’, maar bij de ander kunnen er meer problemen ontstaan. Veertig procent van de vrouwen krijgt last van kleine rode gesprongen vaatjes in het gezicht. Dit noemen we ook wel spinnenkop of spider naevi.
Spinnenkop (spider naevi)
Een spinnenkop ontstaat door een plaatselijke verwijding van een bloedvaatje in de huid. De precieze oorzaak is onbekend, maar hormonen zouden een grote rol spelen bij het ontstaan van spider naevi.
Een spinnenkop herken je door een rood bultje (speldenknop) op je huid, waaruit kleine bloedvaatjes uitwaaieren als poten van een spin. Het komt vooral voor in het gezicht, hals, op handruggen en onderarmen.
Lees ook:
Wat kun je doen tegen een spinnenkop?
In de meeste gevallen verdwijnen spider naevi vanzelf na je bevalling. Het is dan ook niet noodzakelijk deze gesprongen vaatjes te laten behandelen.
Zwangerschapsmasker (melasma)
Doordat je lichaam tijdens je zwangerschap meer hormonen aanmaakt, gaan je pigmentcellen meer pigment produceren. Het extra pigment kan zorgen voor donkere plekken in het gezicht en soms ook in de hals. Deze verkleuring noemen we het zwangerschapsmasker (of melasma) omdat het vooral voorkomt bij vrouwen die zwanger zijn.
Een melasma komt niet alleen voor bij mensen die zwanger zijn. De precieze oorzaak van een zwangerschapsmasker is nog onbekend. Er zou sprake zijn van een overgevoelig pigmentsysteem. Andere uitlokkende factoren zijn UV-straling, erfelijkheid en pilgebruik.
Wat kun je doen tegen een zwangerschapsmasker (melasma)?
Over het algemeen verdwijnt het zwangerschapsmasker na de bevalling. Het is dan ook niet nodig om het te behandelen. Bij opvolgende zwangerschappen komt de verkleuring veelal terug en vaak nog in een iets donkerdere vorm.
Als je huid een paar maanden na je zwangerschap nog steeds donkere vlekken vertoont, kun je naar je huisarts gaan. Hij of zij kan je een crème voorschrijven die hydrochinon bevat. Deze stof ‘bleekt’ de huid. Ook kan je arts je behandelen met een gerichte lastertherapie die pigment verwijdert.
Lees ook:
Puistjes (acne) tijdens je zwangerschap
Onder invloed van hormonen maakt je huid tijdens je zwangerschap meer talg aan. De één krijgt hierdoor een mooie glans op de huid, de ander krijgt last van puistjes (acne). Puistjes tijdens zwangerschap komen vooral tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap voor omdat dan de veranderingen in je hormoonspiegel het meest hevig zijn.
Wat kun je doen tegen puistjes (acne) tijdens je zwangerschap?
Als je tijdens je zwangerschap last hebt van acne, is het belangrijk de juiste behandeling te kiezen. Scrubben of schuren wordt afgeraden; je huid is hier te gevoelig voor. Het is aan te raden zeepvrije waterreiniging te gebruiken. Doe dit twee keer per dag om je huid schoner te houden. Je kunt ook lotion gebruiken. Kies in dat geval voor milde verzorging- en reinigingsproducten.
Zorg ook dat je je puistjes zo min mogelijk aanraakt. Wil je make-up gebruiken om de puistjes wat te bedekken, gebruik dan vetvrije make-up.
Behandeling van je huid kun jij overigens tijdens je zwangerschap het beste doen in overleg met een huisarts.
Een jeukende huid gedurende je zwangerschap
Tijdens je zwangerschap rekt je huid op en kan wat droger zijn dan normaal. Dit kan zorgen voor een jeukende huid, waar ongeveer 1 op de 5 zwangeren last van heeft. Dit is vaak onschuldig maar kan wel heel vervelend zijn. Het kan voorkomen op armen, benen, voeten, borsten en buik. Toch is een droge, opgerekte huid niet alleen de grootste oorzaak van een jeukende huid tijdens je zwangerschap. Tijdens de maanden dat er een kindje in je buik groeit, voert je lever minder galzuren af. Deze galzuren komen vervolgens in je bloed terecht en kunnen zenuwuiteinden in je huid prikkelen.
Wat kun je doen tegen jeuk tijdens je zwangerschap?
Door je huid goed te hydrateren en soepel te houden kun je de ergste jeuk tegengaan. Hiervoor kan je het beste een neutrale bodylotion (ongeparfumeerd) gebruiken. Ook is het aan te raden om niet te lang en te heet te douchen, de huid kan hierdoor extra uitdrogen waardoor deze meer gaat jeuken. Als de jeuk aanhoudt, adviseren we je contact op te nemen met je huisarts.
lees meer:
Zwangerschap en Striae
Tijdens je zwangerschap rekt de huid van je buik zich op. Hierdoor kunnen onderhuidse scheuringen ontstaan: striae of zwangerschapsstrepen. Je opperhuid en onderhuids bindweefsel rekken teveel op en scheuren als het ware een beetje. Hoe jonger je bent tijdens je zwangerschap, hoe groter het risico hierop. Dit komt omdat de huid over het algemeen strakker is als je jonger bent en sneller scheurt.
Wat kun je doen tegen striae tijdens je zwangerschap?
Door je huid soepel te houden met een hydraterende crème, kun je de kans op striae ietwat verkleinen, maar helemaal voorkomen kun je het soms niet. Wanneer de huid eenmaal gescheurd is, ontstaan kleine rode paarse lijntjes in de huid. Je ziet dat het oppervlak licht gerimpeld is. De roodheid trekt naar verloop van tijd vanzelf weg en het rode paarse lijntje zal een witte, huidkleurige worden. De beschadiging in structuur zal wel zichtbaar blijven.
Linea nigra en donkere tepels tijdens je zwangerschap
Een linea nigra, beter bekend als de zwangerschapsstreep, is een donkerbruine, verticale lijn die op de buik kan verschijnen tijdens je zwangerschap. De linea nigra loopt vaak van het schaambeen tot de navel. Dit is niet altijd het geval; soms loopt deze nog een flink stuk door naar boven. Bij de meeste vrouwen is de streep bruin van kleur en ongeveer een centimeter breed.
De streep kan totaal geen kwaad en is het gevolg van extra pigmentcellen die aangemaakt worden onder invloed van zwangerschapshormonen. Deze zelfde hormonen zijn ook verantwoordelijk voor het donkerder kleuren van de tepelhuid.
Wat kun je doen tegen een zwangerschapsstreep (linea nigra) en donkere tepels tijdens je zwangerschap?
Normaal gesproken verdwijnen beide verkleuringen vanzelf weer na de bevalling en kraamperiode. Het is dan ook niet nodig om het te behandelen.
Lees meer over huidverzorging tijdens en na de zwangerschap:
Het Huidfonds is een erkende goede doelen organisatie en richt zich op
- Het voorkomen van huidaandoeningen
- Betere zorg voor mensen met een huidaandoening
- Acceptatie van de huid die ‘anders’ is
Vind je het ook zo belangrijk dat het Huidfonds zich inzet om huidaandoeningen te voorkomen, voor betere zorg en om acceptatie van de huid die ‘anders’ is te vergroten? Maak dan het verschil en doe een donatie via: