Huid en zwangerschap

Als je zwanger bent, verandert er veel in je lichaam. Onder invloed van hormonen en de groeiende baby in je buik kan je huid veranderen: striae, puistjes en vochtophopingen zijn enkele voorbeelden.

Met de informatie op deze pagina willen we je informeren over wat er gebeurt met je huid tijdens een zwangerschap. Het is echter tijdens een zwangerschap altijd verstandig om je onder controle te laten stellen van een specialist. Vraag je huisarts voor meer informatie.

Neem bij acute complicaties, afhankelijk van het stadium van je zwangerschap altijd contact op met je huisarts, verloskundige of gynaecoloog.

Veelgestelde vragen

Door een verandering in de hormoonhuishouding (oestrogeen en progresteron) gaan je pigmentcellen meer pigment aanmaken. Niet alleen kunnen bestaande pigmentvlekken/moedervlekken donkerder worden, maar ook kun je nieuwe vlekken krijgen.

Na de zwangerschap trekken deze vlekken veelal weer weg.

Het enige dat je kunt doen tegen de vlekken is je huid extra goed beschermen tegen de schadelijke invloeden van de zon. Let er wel op dat je de zonnebrandcrème geen hydroquinone bevat. Over de combinatie hydroquinone en zwangerschap is namelijk nog te weinig bekend.

Tijdens je zwangerschap rekt je huid op en kan deze wat droger aanvoelen dan normaal. Dit kan zorgen voor jeuk, waar ongeveer 1 op de 5 zwangeren last van heeft. Dit is vaak onschuldig, maar kan wel heel vervelend zijn. Het kan voorkomen op je armen, benen, voeten, borsten en buik. Toch is een droge, opgerekte huid niet alleen de grootste oorzaak. Tijdens de maanden dat er een kindje in je buik groeit, voert je lever minder galzuren af. Deze galzuren komen vervolgens in je bloed terecht en kunnen de zenuwuiteinden in je huid prikkelen.

Door je huid goed te hydrateren en soepel te houden kun je de ergste jeuk tegengaan. Hiervoor kan je het beste een neutrale bodylotion (ongeparfumeerd) gebruiken. Ook is het aan te raden om niet te lang en te heet te douchen, de huid kan hierdoor extra uitdrogen waardoor deze nog meer gaat jeuken. Als de jeuk aanhoudt, adviseren we je contact op te nemen met je huisarts.

Lees ook:

Wat kan ik zelf doen om de jeuk te verlichten

Huidklachten

 

Door een verhoogde talgproductie tijdens je zwangerschap, heb je meer kans op het krijgen van puistjes. Niet iedereen heeft hier last van. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen tegen zwangerschapspuistjes. Ga echter niet scrubben, dat beschadigt je huid alleen maar meer.

Tijdens je zwangerschap rekt de huid van je buik zich op. Hierdoor kunnen onderhuidse scheuringen ontstaan: striae of zwangerschapsstrepen genoemd. Je opperhuid en onderhuidse bindweefsel rekken teveel op en scheuren als het ware een beetje. Hoe jonger je bent tijdens je zwangerschap, hoe groter het risico hierop. Dat komt omdat de huid over het algemeen strakker is als je jonger bent en dus sneller scheurt.

Lees meer over de huid en zwangerschap:

Huid en zwangerschap

Lees meer over huidveranderingen tijdens de zwangerschap:

Huidveranderingen tijdens de zwangerschap

Lees meer over huidverzorging tijdens en na de zwangerschap:

Huidverzorging tijdens en na de zwangerschap

Huid en zwangerschap

De informatie op deze pagina maakt onderdeel uit van onze campagne ‘Zorg voor je huid’. Wij vinden het belangrijk om te vertellen hoe belangrijk een goede verzorging van de huid is. Het maakt hierbij niet uit of de huid ‘ziek’ of ‘gezond’ is. We kunnen je deze informatie aanbieden vanwege de steun van onze donateurs. Vind jij het ook belangrijk dat we iedereen blijven informeren, word dan ook vandaag nog donateur van het Huidfonds!

Deze pagina is mede mogelijk gemaakt door partner Neutral.