Experimentele behandeling tegen huidkanker voor meer mensen beschikbaar

Experimentele behandeling tegen huidkanker voor meer mensen beschikbaar

Een experimentele behandeling die ervoor zorgt dat het eigen afweersysteem kankercellen beter kan vernietigen, wordt voor meer mensen beschikbaar. In het Radboudumc in Nijmegen start deze week een groot nieuw onderzoek naar de immuuntherapie, die wordt vergoed vanuit het basispakket. De behandeling is bedoeld voor huidkankerpatiënten bij wie onlangs lymfeklieren met uitzaaiingen zijn verwijderd.

Uniek

Bij de zogenoemde dendritische celtherapie wordt een vaccin toegediend dat het afweersysteem van mensen activeert, waardoor de kans op terugkeer van huidkanker wordt verkleind.

“Het is uniek in Nederland, en ook in Europa, dat een studie, die nog niet bewezen effectief is, al door de zorgverzekering wordt vergoed. Hiermee krijgen we de kans om wat wij hebben gedaan in kleine groepen patiënten, wat al heel goed eruit zag, in een grote groep kunnen bevestigen”, zegt hoogleraar Jolanda de Vries, die al twintig jaar het onderzoek naar deze celtherapie leidt.

Goede ontwikkeling

Jantine van ’t Klooster, directeur van het Huidfonds noemt het een goede ontwikkeling dat deze experimentele behandeling voor meer mensen beschikbaar komt: “Elk jaar sterven er zo’n 1000 mensen aan huidkanker. Als we dat aantal op deze manier kunnen verlagen, is dat natuurlijk fantastisch.”

Huidkanker

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Er zijn verschillende vormen van huidkanker. Bijna alle vormen ontstaan door een fout in één van de cellen in de bovenste huidlaag (de opperhuid). De opperhuid bestaat uit verschillende soorten cellen. De vorm huidkanker wordt vernoemd naar het soort cel waarin een fout is ontstaan en hierdoor is uitgegroeid tot een tumor.

Ongeveer 90% van de huidtumoren zijn basaalcelcarcinomen en plaveiselcelcarcinomen. Ongeveer 10% van de huidtumoren zijn melanomen. Andere vormen van huidkanker komen zelden voor.

Meer informatie over huidkanker >

Bron: www.nos.nl