Skindex-29

Skindex-29

Binnen de gezondheidszorg bedoelen we met ‘kwaliteit van leven’ hoe het met een patiënt gaat op lichamelijk, psychisch en sociaal vlak. Welk effect heeft zijn of haar aandoening op deze gebieden in het dagelijks leven? Om dit te meten is er een vragenlijst ontwikkeld: Skindex-29. De Skindex-29 kan worden afgenomen door een professional in de dermatologie (bijvoorbeeld een dermatoloog of huidtherapeut) om meer inzicht te krijgen in de kwaliteit van leven van de patiënt en zodoende de zorg daarop af te stemmen.

Vragenlijst

Chronische huidaandoeningen hebben een vaak onderschatte, negatieve invloed op de kwaliteit van leven. Hoe het met iemand gaat wordt meestal gemeten met behulp van een vragenlijst. Er kan onderscheid worden gemaakt tussen generieke, dermatologie-specifieke en ziekte-specifieke vragenlijsten. Afhankelijk van het doel van de meting wordt een keuze gemaakt voor het best passende instrument.

De Skindex-29 is een dermatologie-specifieke kwaliteit-van-leven-vragenlijst. Deze – van oorsprong Amerikaanse vragenlijst – is uit wetenschappelijk onderzoek naar voren gekomen als betrouwbare en valide vragenlijst en daarom vertaald naar het Nederlands.

Meer informatie voor professionals in de dermatologie >

Download hier de Skindex-29 vragenlijst (voor professionals in de dermatologie) >