Preventie

Preventie

Sommige huidaandoeningen kun je (deels) voorkomen door je huid goed te verzorgen en te beschermen. Denk bijvoorbeeld aan een ernstige huidaandoening als huidkanker. Maar ook als je een droge huid hebt en deze niet goed verzorgt, kunnen er problemen ontstaan. Wij vinden het waardevol om te vertellen hoe belangrijk een goede verzorging van de huid is. Het maakt hierbij niet uit of de huid ‘ziek’ of ‘gezond’ is.

Betere UV-bescherming bij kinderen om huidkanker te voorkomen

Huidkanker is de meest voorkomende en snelst toenemende vorm van kanker in Nederland en kan ontstaan door overmatige blootstelling aan Ultra Violette straling. Op kinderleeftijd (tot 15 jaar) onbeschermd in de zon, verhoogt de kans aanzienlijk om op latere leeftijd huidkanker te krijgen. Hoe vaker iemand in zijn leven verbrandt, hoe meer kans op huidkanker. Met de juiste voorlichting en maatregelen (goed insmeren, UV-werende kleding dragen en uit de zon blijven) is huidkanker (deels) te voorkomen.

Lees verder>

Huidfonds consortium: “Voorkom huidkanker – een maatschappelijke aanpak”

Binnen het consortium, dat actief was van 20117 tot en met 2020, lag de focus specifiek op het voorkomen van huidkanker en de preventie ervan. We werkten hierin samen met huidpatiënten, zorgverleners zoals dermatologen, huidtherapeuten, huisartsen en onderzoeksinstellingen. Doel van het consortium was het opzetten van een samenwerkingsproject gericht op het voorkomen van huidkanker om te zorgen dat mensen op tijd naar de huisarts gaan. Het idee was om huidkanker sneller te kunnen ontdekken vanuit kennis over persoonsgebonden voorspellende kenmerken die het risico op huidkanker vergroten.

Project: Zorg voor je Huid

Veel huidaandoeningen kun je voorkomen door je huid goed te verzorgen en beschermen. Het Huidfonds vindt het belangrijk dat Nederlanders dit weten en ziet het als haar opdracht om de urgentie van een goede huidverzorging aan te tonen, met als uiteindelijk doel dat mensen beter voor hun huid gaan zorgen. De ‘Zorg voor je huid’ campagne is ondersteunend aan de doelstelling van het Huidfonds om huidaandoeningen te voorkomen.