Dit doen wij

Dit doen wij

Het Huidfonds is een erkende goededoelenorganisatie die het belang van een gezonde huid onder de aandacht wil brengen. ‘Hou van je huid, zorg voor je huid’ is de boodschap die wij uitdragen. Om onze missie te volbrengen hebben we drie belangrijke doelstellingen voor ogen:

  • Voorkomen van huidaandoeningen door voorlichting;
  • Verbeteren van de zorg voor mensen met een huidaandoening;
  • Acceptatie van de huid die ‘anders’ is.

Dagelijks hebben mensen last van hun huid

In Nederland hebben ruim 1,2 miljoen mensen een huidaandoening. Soms is dit van tijdelijke aard, maar meestal blijvend. Er kan sprake zijn van jeuk of pijn, maar ook van schaamte omdat deze huid ‘anders’ is. Het Huidfonds wil dit bespreekbaar maken en zet zich vol passie in om de kwaliteit van leven voor deze mensen te verbeteren.

Lees meer over het Huidfonds:

Lees meer over onze missie en doelstellingen >

Voorkomen van huidaandoeningen

Sommige huidaandoeningen kun je voorkomen door je huid goed te verzorgen en beschermen. Denk bijvoorbeeld aan een ernstige huidaandoening als huidkanker. Maar ook als je een droge huid hebt en deze niet goed verzorgt, kunnen er problemen ontstaan. Wij vinden het waardevol om te vertellen hoe belangrijk een goede verzorging van de huid is. Het maakt hierbij niet uit of de huid ‘ziek’ of ‘gezond’ is.

Voorbeelden van wat wij doen:

 • Praktijkgericht onderzoek op kinderdagverblijven naar de zonbescherming van kinderen
 • Publicaties in diverse dagbladen, kranten en magazines over de huid en verzorging
 • Samenwerking met o.a. KWF en Stichting Melanoom

Lees meer >

Betere zorg voor mensen met een huidaandoening

Je huid speelt een belangrijke rol bij hoe je je voelt en denkt te worden gezien door anderen. Daarom zou huidzorg verder moeten gaan dan uitsluitend de (para)medische behandeling van de huid. Wij vinden dat ook gekeken moet worden naar ‘de mens’ achter die huid. Binnen de reguliere huidzorg in Nederland is hier weinig tijd en aandacht voor. Terwijl mensen met een huidaandoening graag meer tijd, begeleiding en aandacht zouden willen hebben om met hun huidprofessional stil te staan bij de impact die een huidaandoening heeft.

Daarom wil het Huidfonds de kennis bij huidprofessionals over de impact van een huidaandoening vergroten en laten zien hoe belangrijk dit probleem is.

Voorbeelden van wat wij doen:

 • Informeren van zorgprofessionals en patiëntverenigingen over impact van huidaandoeningen en Kwaliteit van Leven
 • Publicaties in diverse dagbladen, kranten en magazines over Kwaliteit van Leven
 • Lezingen gegeven in diverse (academische) ziekenhuizen en opleidingscentra
 • Samenwerking met o.a. Huidpatiënten Nederland, Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten, Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie en de Nederlandse Vereniging van Psychodermatologie

Lees meer >

Acceptatie van de huid die ‘anders’ is

Je huid heeft veel invloed op hoe je je voelt. Het Huidfonds zet zich in zodat iedereen zijn eigen huid én die van de ander accepteert, gezond of niet. Dit doen we door mensen met een huidaandoening te helpen bij het omgaan en accepteren van hun huidaandoening.

Onbekend maakt onbemind, daarom willen we awareness voor huidaandoeningen creëren, door voorlichting te geven en verhalen te vertellen over de huid die ‘anders’ is. Totdat alle mensen inzien dat het draait om wie je bent, niet om hoe je eruitziet. Wij streven naar een wereld waarin mensen -ongeacht hun huid- zelfverzekerd en positief zijn, over zichzelf en elkaar.

Voorbeelden van wat wij doen:

 • Via onze Huidhelden vertellen wij in beeld en tekst het verhaal van de huid die ‘anders’ is.
 • Op scholingsbijeenkomsten vertellen over acceptatie van huidaandoeningen
 • Publicaties in diverse dagbladen, kranten en magazines.

Lees meer >

Dit is een greep van wat wij doen om de wereld een stukje mooier te maken. Voor de komende jaren hebben we nog veel meer plannen. Help je mee?