Dermatoloog Elodie Mendels schrijft boek ‘Zalfje’ voor kinderen met eczeem

Dermatoloog Elodie Mendels schrijft boek ‘Zalfje’ voor kinderen met eczeem

Zalfje is een (voor)leesboek, speciaal voor kinderen met eczeem en hun ouders om de zorg voor hen op een eenvoudige manier te kunnen verbeteren. Het is een vrolijk verhaal op rijm vol kleurrijke aquarel tekeningen voor kinderen van 4-8 jaar. In Nederland heeft ongeveer 20% van de kinderen kortere of langere tijd last van eczeem.

Bram heeft jeuk

Het boek gaat over Bram en die heeft jeuk. De dokter zegt dat hij eczeem heeft. Maar smeren wil hij niet, dat vindt hij maar plakkerig en vervelend. Op een avond besluit Zalfje, die ongebruikt in het kastje staat, naar hem toe te gaan en uit te leggen hoe hij kan helpen. Zo leert Bram over eczeem en worden smeeradviezen besproken. Maar ook thema’s als leren omgaan met de huidaandoening en acceptatie komen aan bod.


Illustratie uit Zalfje

Zalfje als ondersteuning van behandeling

Elodie Mendols vertelt dat de 1e druk van ‘Zalfje’ eerder is verspreid onder twintig ziekenhuizen, waarbij onderzoek is gedaan onder ouders, kinderen en zorgverleners (N=104) . Hieruit bleek dat na het lezen van Zalfje de therapietrouw, acceptatie en inzicht over de aandoening van het kind verbeterde.


Elodie Mendels

Meer weten over Zalfje?

Het boek Zalfje is geschikt voor kinderen met eczeem tussen de 4 en 8 jaar oud.
Geschreven door Alexander de Bruijn en Elodie Mendels, illustraties door Lisanne Secker.

Verkrijgbaar via zalfje.com*
*De opbrengsten van het boek gaan naar een stichting die zich inzet voor dermatologisch onderzoek en voor het realiseren van een nieuwe druk van Zalfje.

Handige links

De Vereniging voor Mensen met Constitutioneel Eczeem: www.vmce.nl

Lees meer over eczeem:

Eczeem

Lees meer over seborroïsch eczeem:

Seborroïsch eczeem