Blog-serie: Huiddagingen – Rood, roder roodst. Rozenrood, mijn huidaandoening

Blog-serie: Huiddagingen – Rood, roder roodst. Rozenrood, mijn huidaandoening

Oeeh wat heerlijk, we kunnen het soms al een beetje ruiken, de lente begint eraan te komen… Maar nog steeds is het heel koud en dit verschil in warmte en koude is niet bepaald bevorderend voor die ‘gezellige’ rode wangetjes van mij. Een koude wind, een lekker wijntje of toch dat stressvolle telefoontje, binnen no time zijn deze prikkels volledig van mijn gezicht af te lezen. Mijn opvlammende roodheid is vaak niet te verbergen, dus heb ik me er maar bij neergelegd.

Er zijn verschillende vormen van roodheid, waarvan enkele redelijk eenvoudig te verminderen zijn. Het is wel belangrijk dat je weet welk type jij hebt.

Couperose is de meest voorkomende vorm van rode wangen. Het zijn oppervlakkige bloedvaatjes die zichtbaar zijn onder de opperhuid. Je ziet dan van die rode vaatjes op de neus en wangen. Maar bij veel mensen blijft dit helaas niet alleen bij de zichtbare vaatjes.

Zij hebben last van acne rosacea. Dit is een huidaandoening die zich met rode vaatjes én puistjes kenmerkt. Zowel vrouwen als mannen hebben er last van, echter hebben mannen het vaak in een heftigere vorm. Het kan zich uitten in blozen, roodheid, bultjes, jeuk, branderig gevoel en de couperose. Ook is er dan sprake van een drankneus. Persoonlijk kan ik een beetje boos worden dat dit zo genoemd wordt, want dit is helemaal het verkeerde woord voor deze ontsierende bijkomstigheid van rosacea. Bij de ‘drankneus’ vindt er een toename van het bindweefsel en talgklieren plaats, hierdoor ontstaan pukkeltjes en is er een bloemkoolachtige structuur zichtbaar. Ook is er een toename van vaatjes, waardoor de rood paarse kleur ook nog opvallender wordt.

Het is heel fijn dat deze huidaandoening medisch gezien geen ernstige ziekte is. Echter, bij 6-18% van de mensen die last hebben van rosacea komt een oogafwijking voor. Meestal in de vorm van een ontsteking van de oogleden of van het hoornvlies of het bindvlies.

Een lichtpuntje aan de horizon… Het is gelukkig goed te behandelen, bijvoorbeeld middels een medicinale crème of gel. In enkele gevallen wordt er antibiotica voorgeschreven. Ook kun je de puistjes behandelen met bepaalde zuren, bijvoorbeeld een chemische peeling. En wat deze tijd van het jaar goed toe laat, is de behandeling met licht- of lasertherapie!

Om zelf mijn rode snoet niet erger te maken, gebruik ik dagelijks een minerale UV-bescherming van minimaal SPF30. Ook ga ik niet in de volle zon zitten, dit kan het verergeren. En dát, wil ik natuurlijk niet…

Lees hier meer over de huidaandoening rosacea

Jantine van ’t Klooster is directeur-bestuurder van het Huidfonds. Eerder had ze als huidtherapeut een eigen praktijk en was ze 17 jaar docent Huidtherapie op de Hogeschool Utrecht. Op de website van het Huidfonds blogt zij over wat haar inspireert en activeert.