Blog-serie: Huiddagingen – “Hey, jij doet toch iets met huid?”.

Blog-serie: Huiddagingen – “Hey, jij doet toch iets met huid?”.

Ik staat op een feestje en ik krijg de vraag “Hey, jij doet toch iets met huid?”. Ik antwoord “Ehm, ja” en eigenlijk weet ik al wat er gaat komen… er komt een privéconsultje aan. Ik luister geduldig naar de problemen, terwijl ik een chipje in mijn mond stop. Het zal herkenbaar zijn voor mensen die iets met de huid doen. “Weet jij wat dit is?” of “Mijn dochter heeft last van…”. Zo krijg ik de laatste jaren ook via de WhatsApp ongeveer wekelijks een huidvraag. Ik moet er altijd een beetje om grinniken. Je ziet een onbekend nummer en de zin start met: “Ik heb jouw nummer van –vul in- A. mijn zwager, B. mijn vriendin of C. mijn collega. “Jij doet toch iets met huid? Kan ik jou iets vragen?” En voordat je het weet geef je huidadviezen via WhatsApp.

Zo had ik ook een openhartig gesprek met een moeder op het schoolplein. Haar zoontje zit bij mijn zoon in de klas en heeft ernstig eczeem. Los van het beroepsmatige word je door zo`n verhaal weer met beide benen op de grond gezet over de impact van de probleemhuid op het leven van zo`n klein jochie. Benauwd, vreselijke jeuk: leven met astma of eczeem is op zichzelf al lastig, en met een combinatie van beide leidt het vaak ook tot andere zorgen.

Zo kan haar zoontje bijvoorbeeld niet overal aan meedoen op school. Stoeien met vriendjes is soms ook lastig vanwege zijn huid. En hoe gaat hij hiermee om? Hij wordt er onzeker van, zo hoor ik van deze moeder. In haar ogen zie ik het verdriet dat het haar doet dat haar zoon niet ongedwongen happy in zijn huid kan zijn.

Eigenlijk was dit gesprek weer een bevestiging van iets wat ik al wist: de huid is belangrijk. En ik voel de passie voor mijn werk bij het Huidfonds heftiger opvlammen. Ik ben niet de enige met deze passie. Mijn Huidfonds-collega Oda is nauw betrokken bij een project om PROMs bij eczeem te meten in de dermatologische praktijk.

PROMs is een afkorting voor patient-reported outcomes measures, oftewel een vragenlijsten voor in dit geval mensen met eczeem. Deze vragenlijsten gaan bijvoorbeeld over welke huidklachten iemand heeft, of hoe iemand met eczeem zijn kwaliteit van leven ervaart. PROMs dus, een hele mond vol, erg belangrijk binnen de huidzorg, want je bent meer dan je huidaandoening.

Zelf ben ik benieuwd naar de uitkomsten van dit project om te kijken hoe wij doormiddel van PROMs een beter beeld kunnen krijgen van iemand met eczeem. En om daar een zo goed mogelijke behandeling op af kunnen stemmen. Dát maakt dat de zorg voor mensen met eczeem beter wordt.

Ik zal nog even op de resultaten moeten wachten helaas. En voor het jongetje op school en zijn moeder is het wellicht nog iets te vroeg om hen te helpen. Maar het voelt erg goed dat ik iets kan bijdragen voor al die andere mensen met eczeem. En dat kan jij natuurlijk ook doen, door ambassadeur te worden en onze projecten te steunen met een (financiële) bijdrage.

Hou van je huid, zorg voor je huid.

Lees meer over PROMs >>

Jantine van ’t Klooster is directeur-bestuurder van het Huidfonds. Eerder had ze als huidtherapeut een eigen praktijk en was ze 17 jaar docent Huidtherapie op de Hogeschool Utrecht. Op de website van het Huidfonds blogt zij over wat haar inspireert en activeert.