Huiddagingen: Druk zijn is voor sukkels

Huiddagingen: Druk zijn is voor sukkels

“Druk zijn is voor sukkels”, dat hoorde ik laatst Tony Crabbe, auteur van het boek ‘Nooit meer te druk’, zeggen op tv. Ik was meteen geïnteresseerd in zijn boek, maar vooral in zijn oplossing. Want als druk zijn voor sukkels is, dan ben ik de allergrootste. Op dit moment ben ik aan het afstuderen voor mijn masterstudie. Als ik daarmee klaar ben, heb ik voor mijn gevoel 33,3 procent ruimte vrij in mijn hersenen. Misschien kan het boek mij helpen na te gaan hoe en waarmee ik die 33,3 procent opnieuw wil vullen. Dat dit voorlopig niet meer met studeren is, is een beslissing die ik al genomen heb.

Ik vroeg me wel af waarom we allemaal zo druk zijn en of stress op een bepaalde manier verslavend is. Nu is het hebben van stress voor mij een vrije keuze. Ik kan er immers voor kiezen minder perfectionistisch te zijn, of minder afspraken op een dag in te plannen. Maar wat als je die keuze niet hebt omdat je stress krijgt van je huid omdat die ‘anders’ is; omdat je een huidaandoening hebt?

Stress

In mijn huidtherapiepraktijk heb ik daar veel voorbeelden van gezien. Ik zou er boeken over vol kunnen schrijven, maar druk zijn is voor sukkels, dus laat ik dat maar niet doen ;). Er zijn me genoeg voorbeelden van bijgebleven. Een jongeman met acne die niet meer naar school wilde omdat hij zich zo schaamde. Het leverde hem zoveel stress op. Of de dame met vitiligo die geen boodschappen meer durfde te halen bij de supermarkt omdat ze daar zo aangestaard werd. Wat lijkt me zulke stress toch vervelend. Dat je je zo bewust bent van hoe je eruit ziet en dat je daar verder geen invloed op kunt uitoefenen.

Kwaliteit van leven

Mijn collega bij het Huidfonds heeft onderzoek gedaan naar de kwaliteit van leven van mensen met een chronische huidaandoening. Bij de groepen die zij onderzocht bleek dat drie op de tien mensen een verminderde kwaliteit van leven ervaart. Bij het Huidfonds willen wij hun verhalen graag vertellen, zodat heel Nederland weet hoe het voelt om een huidaandoening te hebben; waar deze mensen stress van krijgen. In deze campagne die we aan het voorbereiden zijn, zullen we een podium geven aan mensen die Nederland willen laten zien dat je je niet hoeft te schamen voor wie je bent. Ook al heb je een huidaandoening. Het zijn mensen die uit eigen ervaring weten hoe vervelend de stress die het oplevert kan zijn.

We willen deze verhalen delen in de hoop dat die jongeman wel gewoon naar school durft, omdat hij weet dat acne er op zijn leeftijd soms gewoon bij hoort. Of dat de dame met vitiligo niet de hele tijd hoeft uit te leggen wat ze heeft. Persoonlijk zou ik dat een heel mooie besteding vinden van de extra 33,3 procent die ik binnenkort weer vrij heb in mijn hoofd. Als ik me daarvoor 100 procent moet inzetten, en daardoor weer die drukke sukkel word, dan doe ik dat lekker toch!

Hou van je huid, zorg voor je huid!

Jantine van ’t Klooster is directeur van het Huidfonds en docent Huidtherapie op de Hogeschool Utrecht. Eerder had ze als huidtherapeut een eigen praktijk. Maandelijks blogt zij op de website van het Huidfonds over wat haar inspireert en activeert.