Zonbescherming kinderdagverblijven kan beter

Zonbescherming kinderdagverblijven kan beter

Jonge kinderen op kinderdagverblijven worden nog lang niet altijd goed genoeg beschermd tegen de zon. Dit blijkt uit oriënterend onderzoek van het Huidfonds. “De kinderdagverblijven richten zich op dit moment voornamelijk op het insmeren. Aan het geven van bijvoorbeeld voorlichting wordt weinig gedaan”, aldus Lynn Sophie Duijs die het praktijkonderzoek heeft uitgevoerd.

Insmeren

Het oriënterend onderzoek is uitgevoerd bij tien kinderdagverblijven in de Randstad. Richtlijnen en protocollen van de kinderdagverblijven richten zich voornamelijk op het insmeren van de kinderen en het ontwijken van de zon tussen 12:00 en 15:00 uur. Van de kinderdagverblijven doet 64,3% niets aan voorlichtende activiteiten. Ze vinden de kinderen te jong of relateren de gevolgen van huidkanker op latere leeftijd nog niet aan hun doelgroep.

Beschermen tegen de zon

Het Huidfonds richt zich onder andere op het voorkomen van huidaandoeningen. Daarom vinden we het belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd geleerd wordt zichzelf goed te beschermen tegen de zon. Overmatige blootstelling aan de zon veroorzaakt beschadigde cellen, die niet meer kunnen herstellen voor er een nieuwe celdeling plaatsvindt. Hierdoor wordt de kans op huidkanker op latere leeftijd aanzienlijk verhoogt.

Het proces van bewustwording kan al starten vanaf het tweede levensjaar van het kind. Het geven van voorlichting en daarmee verantwoord omgaan met de zon op jonge leeftijd is van uiterst belang om het aantal gevallen van huidkanker terug te brengen. Vooral ouders en pedagogisch medewerkers spelen hierbij een belangrijke rol.

Huidaandoeningen voorkomen

Het Huidfonds heeft de wens het onderzoek landelijk uit te rollen. Door kinderen al van jongs af aan te leren zichzelf te beschermen tegen de zon, kunnen we huidaandoeningen in de toekomst voorkomen. Om dit te realiseren is geld nodig. Help jij mee?