‘’Vroeger wist niemand dat lang en onbeschermd zonnen gevaarlijk kan zijn’’

‘’Vroeger wist niemand dat lang en onbeschermd zonnen gevaarlijk kan zijn’’

Gerrit is 64 jaar en woont met zijn vriendin en hond in Hekendorp. Zo’n 19 jaar geleden werd ontdekt dat hij actinische keratosen had op zijn hoofd, een voorstadium van huidkanker. Later werden er basaalcelcarcinomen op zijn rug en borst gevonden en in maart 2017 is er een melanoom van zijn neus  verwijderd. In februari 2018 vond Gerrit een bultje in zijn hals, dat bleek een uitzaaiing te zijn van de melanoom. Ook hieraan is hij geopereerd, een lymfeklierenverwijdering. Gerrit “Mijn huidkanker is het gevolg van een overdosis zon en verbrandingen in mijn jeugd. Ik wil mijn verhaal delen om iedereen bewust te maken van het gevaar van te lang in de zon zijn en het belang van insmeren met zonnebrandcrème. Toen ik jong was, was hier veel te weinig aandacht voor.”

‘’Er is nu 50% kans dat ik ‘schoon’ dus kankervrij blijf’’

Als je gedurende ongeveer de eerste 15 jaar van je leven veel in de zon bent geweest en vaak verbrandt heb je voor de rest van je leven al verreweg de meeste schade opgelopen. “Dat wist ik niet. Ik ben opgegroeid op Terschelling, dus mijn vriendjes en ik gingen vaak naar het strand. Zij werden mooi bruin, maar ik, met mijn lichte huid en rossige haar, verbrandde eigenlijk alleen maar. Maar niemand wist dat dat op latere leeftijd gevaarlijk kon zijn.” Op zijn 45e werd ontdekt dat hij actinische keratosen had. “Het is niet levensbedreigend, maar dat betekent wel dat je een maximale dosis zon hebt gehad.” Daarna kreeg hij ook nog huidkanker, in de vorm van de basaalcelcarcinoom op zijn rug en hoofd. Die werden verwijderd. Deze vorm is niet direct levensbedreigend. Maar 2,5 jaar geleden sloeg de bom in: Gerrit had een melanoom op zijn neus. “Toen schrok ik wel erg, want deze vorm is wel levensbedreigend. Een melanoom kan zich door je hele lichaam uitzaaien. Na de operatie om de melanoom te verwijderen, had ik 20% kans dat het terug zou komen.” En het kwam terug, als beginnende tumor in een lymfeklier in zijn hals. “Na deze operatie is er 50% kans dat ik weer een uitzaaiing krijg. Maar gelukkig is er ook 50% kans dat ik gewoon ‘schoon’ dus kankervrij blijf.”

“Gelukkig ben ik nog fit, ik ben goed in balans. Ik probeer elke dag 10 kilometer te wandelen met onze hond. Ook ga ik graag hardlopen, want dat kan ik gelukkig weer.” Dat was vorig jaar wel anders. Begin 2018 werd hij geopereerd om de uitzaaiing in zijn hals weg te halen. “Daar moest ik lang van herstellen. Mijn schouder was twee maanden verlamd omdat er bij de operatie een zenuw is gekneusd. Gelukkig kan ik nu mijn schouder weer grotendeels gebruiken.”

“Ik voel nu door mijn huidkanker dat het leven eindig is”

“Die melanoom was wel een donderslag. Je weet hoe gevaarlijk het is, en toch moet je ermee leven. Ik leef nu meer van dag tot dag, ik maak bijvoorbeeld geen tien-jaren-planning. Huidkanker heeft mijn kijk op het leven wel veranderd. Kijk, jij kan natuurlijk elk moment naar buiten gaan, en geraakt worden door een auto die je niet ziet, net als ik. Maar ik heb dan nog de extra dreiging van die melanoom, want ik weet dat dat de grootste kans is waar ik dood aan kan gaan. Ik voel nu dat het leven eindig is.” Toch blijft Gerrit positief en onderneemt hij van alles. Ook klust hij in huis en aan zijn zeilboot en maakt graag een praatje met zijn dorpsgenoten als hij de hond uitlaat.

Toen Gerrit hoorde dat huidkanker bij hem was geconstateerd, stonden zijn vriendin en naasten direct voor hem klaar. “Maar sommigen, die wat verder weg van mij stonden, begrepen het niet zo goed. Ze waren zich niet zo bewust van wat huidkanker is, met name melanoom. Nu ze het wel weten is er veel meer begrip. Tegenwoordig is er gelukkig veel meer aandacht voor, weten steeds meer mensen wat het is en wat de gevaren van de zon kunnen zijn. Die bewustwording is goed en heel belangrijk. Niet alleen voor mij en mijn generatie, maar ook voor de generaties die nog komen gaan.”

“Ga lekker naar het strand, geniet van de zon maar wees voorzichtig”

Het belangrijkste dat Gerrit mensen mee wil geven: “Blijf niet te lang in de zon en smeer jezelf en je kinderen goed in”. Verder vindt hij een hoed belangrijk. “De rand van de hoed beschermt ook je oren en je nek.” Ook voor de wat oudere lezers heeft Gerrit advies: “Houd je huid goed in de gaten en ga langs de huisarts als je twijfelt. Zeker als je weet dat je, net als ik, op jonge leeftijd veel in de zon bent geweest.” Maar hij benadrukt wel dat je ook met een T-shirt aan, een hoed op en zonnebrandcrème op gewoon lol moet maken. “ Ga lekker naar het strand en geniet verstandig van de zon.”

Bekijk het video-interview met Huidheld Gerrit

 

Video: Studio Indruk
Fotografie: Madeleine Sars