Telegraaf special: Mijn eerste jaren

Telegraaf special: Mijn eerste jaren

De huid is ons grootste orgaan en beschermt ons tegen ‘kwaad’ van buitenaf. Een babyhuidje is extra kwetsbaar. Lees de tips die Jantine van ’t Klooster directeur-bestuurder van het Huidfonds geeft in de Telegraaf special: Mijn eerste jaren.

Waarom is het babyhuidje altijd zo lekker zacht?

“De opperhuid van een baby is vier tot vijf keer dunner dan de huid van een volwassene. De huidcellen zitten nog niet zo dicht op elkaar en de hoornlaag is nog heel dun. Dat zachte babyhuidje is daardoor wel kwetsbaarder dan de huid van een volwassene.”

Wat is de beste manier om het zachte babyhuidje te behandelen?

“Voor de dagelijkse verzorging van de babyhuid is het goed om hypoallergene producten te gebruiken. Daarmee bedoel ik babyverzorgingsproducten waarin zo min mogelijk stoffen zitten die allergische reacties kunnen geven.”

Mag een baby elke dag in bad?

“Een baby hoeft niet elke dag in bad, drie keer per week maximaal vijf minuten, is voldoende. Het beste is lauwwarm water met eventueel een scheutje badolie in het water. Dat houdt de babyhuid zacht en soepel en het voorkomt uitdroging. Gebruik een katoenen washandje en gebruik geen zeep. Dep na het badje de baby droog met een katoenen luier, deze nemen veel vocht op en zijn lekker zacht voor de babyhuid.”

Wat zijn de meest voorkomende huidproblemen bij baby’s?

“Een veel voorkomend huidprobleem is eczeem. De oorzaak ervan blijft vaak onbekend. Dingen die het eczeem kunnen verergeren, zijn: lang in bad of douche of wassen met veel zeep. Een beetje badolie in het badwater kan verzachting geven.”

Hoe kunnen ouders hun kindje het beste beschermen tegen UV-straling?

“Huidkanker kán ontstaan door een blootstelling aan ultraviolette (UV-)straling. De babyhuid heeft nog geen beschermend pigment, het is daarom beter de baby het eerste levensjaar uit de zon te houden. Laat daarna het kindje rustig wennen aan de zon en smeer het huidje goed in met zonnecrème met een hoge factor. Smeer kinderen liefst half uur voordat ze de zon in gaan in. Smeer royaal en om de twee uur, een dunne laag houdt het UV-licht minder goed tegen. En vergeet ook de oren niet mee te nemen. Houd kinderen tussen 11 en 15.00 uur uit de zon, deze is dan op zijn sterkst. Het is slim om je kind zonwerende kleding aan te doen, dan weet je zeker dat ze niet verbranden. Denk ook aan een petje of hoedje. UV-straling is niet alleen maar slecht: het is de bron van vitamine D. Een tekort aan deze vitamine kan de botgroei bij kinderen afremmen. Zonlicht op gezicht en handjes levert voldoende vitamine D op, extra zon is niet nodig.”

Helpt waterproof zonnebrand als je kindje geregeld in het water speelt?

“Geen enkele zonnebrandcrème is helemaal waterproof. Het is waterbestendig als het blijft zitten wanneer iemand twee keer 20 minuten in het water is geweest. Houdt de crème het vier keer 20 minuten uit, dan is het zeer waterresistent. Blijf het vooral goed in de gaten houden en smeer bij als dat nodig is.”

Bron: Interview in de special van de Telegraaf: Mijn eerste jaren

Project ‘Betere UV-bescherming bij kinderen om huidkanker te voorkomen’

Momenteel doet het Huidfonds praktijkgericht onderzoek naar Betere UV-bescherming bij kinderen om huidkanker te voorkomen. Door kinderen al van jongs af aan te leren zichzelf te beschermen tegen de zon, kunnen we huidkanker in de toekomst (deels) voorkomen

Lees meer over ons project Betere UV-bescherming bij kinderen om huidkanker te voorkomen

Om dit te realiseren is geld nodig. Help jij mee?