Student ontwikkelt Skin gems collectie die eczeem uitlicht

Student ontwikkelt Skin gems collectie die eczeem uitlicht

Kirsten Fiol is een student aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam en studeert dit jaar af als Grafisch ontwerper met haar Skin gems collectie.

Over het ontstaan van de collectie vertelt ze “Ik heb al sinds kinds af aan atopisch eczeem gehad, wat tot zijn extreemste uiting kwam in mijn tiener jaren. Mijn eczeem zat overal. Dit was een vreselijke tijd en ik had weinig zelfvertrouwen. Naarmate ik mijn eczeem meer onder controle kreeg, kreeg ik ook steeds meer een beetje van mijn zelfvertrouwen terug. Ik hield me ontzettend veel bezig met mijn eczeem.”

“Ik begon mij te focussen op mijn kleding om een contrast te maken met mijn huid.”

“Ik zat constant aan mijn huid, hopend dat onder al die schilfers een prachtige, gladde huid zat. Helaas werkte dat niet zo, dus begon ik mij te focussen op mijn kleding om een contrast te maken met mijn huid. Ik stopte met het bedekken van mijn eczeem in de zomer, en lette niet meer op andere mensen en ook niet meer op mijn huid.”

Ik ervaarde hierdoor veel minder stress, iets waar mijn eczeem sterk op reageert. Mijn eczeem begon te verminderen, en als het weer wat erger werd, deed het me niet zo veel omdat ik het geaccepteerd had en niet meer bang was voor andere mensen. Ik vond dit een mooie statement en wilde dit heel graag delen met andere eczeem patiënten.”

De psychologische kant van eczeem

“Voor mijn afstudeerproject wilde ik heel graag iets met eczeem doen. Het heeft een enorm effect op het leven en toch wordt het vaak onderschat of belachelijk gemaakt door de maatschappij.

Ik was niet van plan om een geneesmiddel in een paar maanden op tafel te leggen, dus wilde ik mij focussen op de psychologische kant van eczeem: Wat voor een effect het op iemands leven heeft, hoe mensen met eczeem omgaan met schaamte, schoonheid en acceptie, en hoe de maatschappij omgaat met de huid die ‘anders’ is.”

“Ik wilde eczeem accentueren.”

“Ik kreeg het idee om sieraden te maken voor eczeem. Een item wat zich ook op de huid bevind en vaak irritatie kan geven. Ik wilde iets maken wat het eczeem accentueerde en juist niet bedekt, een gesprek kon beginnen en ook nog geestelijk en lichamelijk de drager kon helpen.”

Foto: Naomi Jansen

Sieradencollectie

“De sieraden bestaan uit een epoxy ‘steen’. Epoxy is een vloeibare kunststof hars wat uithard aan de lucht. De stenen zijn in een bolling gevormd. Dit geeft een vergrotend effect op alles wat eronder ligt. Dit effect vond ik een mooie uiting om aandacht naar het eczeem toe te trekken.

De bandjes bestaan uit elastisch lint. Ze kunnen verwisseld worden voor verschillende lengtes en kleuren. De sieraden hebben een apart uiterlijk wat een gesprek kan beginnen tussen de drager en de beschouwer en dus meer bewustwording en acceptatie creëert.”

De collectie kan bekeken worden op de afstudeerexpositie van de Willem de Kooning Academie in Rotterdam van 4 tot 8 juli 2018.
Het project Skin gems vind je online op Instagram