Sommige controles huidkanker niet zinvol

Sommige controles huidkanker niet zinvol

Nacontroles voor een bepaalde vorm van huidkanker zijn niet altijd zinvol. Dat blijkt uit nieuwe richtlijnen van de Nederlandse Federatie van UMC’s (Universitaire Medische Centra). Ziekenhuizen gaan deze en andere behandelingen onder de loep nemen om te bevestigen dat ze die inderdaad kunnen schrappen.

Basaalcelcarcinoom

Basaalcelcarcinoom is de kanker die het meest voorkomt in Nederland. Het is de minst kwaadaardige vorm van huidkanker. De tumor groeit langzaam en zaait bijna nooit uit. In de medische richtlijnen wordt toch aanbevolen om jaarlijkse na-controles te doen bij patiënten, terwijl ongeveer 70 procent van hen een laag risico heeft. De grote groep patiënten (28.000 per jaar) hoeft dus geen jaarlijkse nacontrole te krijgen, is het advies. Wel zouden deze mensen geïnstrueerd moeten worden over zelfonderzoek.

Doen of laten

De nieuwe richtlijn voor het schrappen van jaarlijkse nacontroles bij mensen met een laag risico, is onderdeel van een groter pakket aan nieuwe richtlijnen. Binnen het NFU-programma ‘Doen of Laten’ is voor 1366 behandelingen vastgesteld dat deze niet zouden hoeven worden uitgevoerd. Het programma heeft als doel het terugdringen van onnodige zorg die geen toegevoegde waarde heeft of die zelfs schadelijk kan zijn voor de patiënt.