Nederlandse jongeren rebelleren tegen huidkanker

Nederlandse jongeren rebelleren tegen huidkanker

Op 11 februari organiseren Spot the Dot en Stichting Melanoom ‘Rebel against Skincancer’ in het gloednieuwe Rebel Rebel hostel in de studentenstad Groningen. Huidkanker staat in de top 3 van meest voorkomende kankertypes onder jongeren en veel jongeren zijn zich hier helemaal niet van bewust. Zo checken twintigers het minst vaak de huid, terwijl vroege detectie van verdachte plekjes de overlevingskans enorm vergroot. Dat was reden voor Marije Kruis om het event – dat is gekoppeld aan een bredere campagne – te initiëren.  

Marije Kruis kreeg zelf twee jaar geleden de diagnose melanoomkanker. Inmiddels zet zij zich met haar stichting Spot the Dot in om jongeren bewust te maken van het belang van het regelmatig checken van de huid. Dit doet ze in samenwerking met graffitikunstenaars, muzikanten, fotografen en designers in meer dan vijf landen. En op 11 februari doet ze dat samen met Stichting Melanoom in haar thuisland Nederland met de campagne ‘Rebel against Skincancer’.

Rebel against Skincancer

Op zaterdag 11 februari gaat de campagne om 15.00 uur van start op het terrein van Rebel Rebel hostel met een festival waarbij mensen kunnen kijken naar live graffitischilderingen, muziek en andere vormen van kunst. Ook worden bezoekers zelf uitgedaagd om een uiting van rebellie tegen de onwetendheid rondom huidkanker te tonen. De dag wordt afgesloten in de Groningse poptempel Vera.

Schaatsster Thijsje Oenema, zelf melanoom-patiënt, is een van de ambassadeurs van de campagne: “Initiatieven als dit zijn ontzettend belangrijk. Jongeren weten nu niet genoeg over de kans op huidkanker en de gevaren in het ontwikkelen ervan. Dat moet echt anders!”

Februari is overigens niet direct de maand waarin mensen heel erg bezig zijn met het onderwerp huidkanker. De meeste mensen associëren dit toch vooral met hete zomerdagen en de tube zonnebrandcrème in de badkamer. Toch is van belang om je huid gedurende het hele jaar te inspecteren op verdachte plekjes. Het voornaamste doel van de campagne is dan ook het bespreekbaar maken van dit onderwerp onder jongeren. Het festival dient als basis voor een film voor een social media campagne waarmee Kruis ook internationaal aandacht wil vragen voor huidkanker.

Jongeren checken zichzelf minder vaak

Dermatologen adviseren om één keer per kwartaal de huid te checken op verdachte plekjes. Uit onderzoek van Stichting Melanoom blijkt dat twintigers het minst vaak de eigen huid bekijken – 39% doet dat nooit zelf en 79% heeft hiervoor nog nooit een huisarts of dermatoloog bezocht – terwijl melanoom in de top 3 staat van meest voorkomende vormen van kanker onder jongeren.

Over Stichting Melanoom

Stichting Melanoom is sinds 1995 de patiëntenorganisatie voor mensen met huid- en oogmelanoom. De missie van Stichting Melanoom: minder melanoom en meer genezing. De kerntaken zijn informatievoorziening, preventie, belangenbehartiging en lotgenotencontact. Elk jaar krijgen bijna 6000 mensen in Nederland de diagnose melanoom te horen. Dit aantal stijgt al jaren en treft steeds meer jongeren.

Over Stichting Spot the Dot

Spot the Dot werd in 2014 in het leven geroepen door melanoomkankerpatiënt Marije Kruis in samenwerking met jonge creatieven uit zo’n tien landen rondom de wereld. De nonprofitprojecten, die werden georganiseerd om het bewustzijn rondom preventie en detectie van huidkanker wereldwijd onder jongeren te vergroten, bleken zo succesvol dat het initiatief in 2016 uitgroeide tot een stichting die wereldwijd actief is in drie talen (Nederlands, Engels en Duits).

De ‘Rebel against Skincancer’-campagne is een initiatief van: Spot the Dot en Stichting Melanoom

Met dank aan: Rebel Rebel hostel Groningen, 3 TAC, Blaek Design Studio, Bouwmaat Groningen, Liko Films, Liquitex , Lucia Friedrich, Montana Cans, Michel Velt, NetzoDruk Groningen, Pivo Brouwers, R.C Sullivan, Swain, Screen70 zeefdruk, The Heavy Minds, The Hague Street Art, Toet het toetjesparadijs Groningen.