Waterpokken

Wat is waterpokken?

Waterpokken is een zeer besmettelijke virale, meestal onschuldige (kinder-)ziekte die zich uit op de huid. Waterpokken kenmerkt zich door blaasjes en rode vlekjes. Deze met vocht gevulde blaasjes verspreiden zich over de hele huid. De rode bultjes ontstaan 1 of 2 dagen na het ziek worden. Sommige mensen hebben wel honderden bultjes, terwijl anderen er slechts een stuk of tien hebben. Deze bultjes veranderen in blaasjes die vaak erg jeuken. Omdat de waterpokken zo besmettelijk is, komt de aandoening veel voor bij kinderen. 95% van de volwassenen heeft in zijn of haar kindertijd de waterpokken gehad. Je kunt waterpokken over het algemeen maar één keer oplopen.

Hoe ontstaan de waterpokken?

De waterpokken is een virus dat zich verspreidt via de lucht en speeksel. Het zogenaamde varicellazostervirus resulteert bij kinderen vaak in waterpokken, maar heeft bijna nooit ernstige gevolgen in de toekomst. Besmetting kan op twee verschillende manieren ontstaan:

  • Wanneer iemand met waterpokken hoest of niest, komen er druppels met het virus in de lucht die een ander gemakkelijk inademt;
  • Er vindt contact plaats met het vocht uit de blaasjes, wat voor besmetting zorgt.

Waterpokken is zelfs voordat de rode bultjes verschijnen heel erg besmettelijk. Je bent vanaf 2 dagen voordat de bultjes verschijnen totdat de blaasjes een korstje hebben besmettelijk.

Hoe verloopt waterpokken?

Ongeveer 10 dagen tot 3 weken na de besmetting wordt je ziek. De eerste paar dagen heb je last van wat koorts en verkoudheid. Na ongeveer 1 of 2 dagen verschijnen er rode bultjes, die na verloop van tijd veranderen in blaasjes die zijn gevuld met helder vocht. De blaasjes bevinden zich op het hele lichaam, dus ook op het gezicht en tussen de haren. Na een tijdje drogen de bultjes in en ontstaan er korstjes. Soms blijven er littekentjes achter. Dit gebeurt vooral wanneer de blaasjes open zijn gekrabd. De slijmvliezen van de mond en keel kunnen aangedaan zijn met pijnlijke zweertjes. Na ongeveer 10 dagen zijn de huidklachten voorbij en ben je weer beter.

Is er iets tegen de waterpokken te doen?

Waterpokken gaat meestal vanzelf weg. Daarom is een behandeling eigenlijk niet nodig. Twee keer waterpokken krijgen is heel zeldzaam. Als je dan toch voor een tweede keer ziek wordt, gaat het vaak om een lichte vorm die ook wel gordelroos wordt genoemd. Wanneer de jeuk heel erg heftig is, wordt soms een verkoelend middel met indrogende werking voorgeschreven. Als je last krijgt van hoge koorts of ernstige ziekteverschijnselen, is het raadzaam om snel langs de huisarts te gaan. Enkel voor zwangere vrouwen en mensen met een verminderde afweer is de waterpokken gevaarlijk. Bij kinderen is waterpokken meestal na 10 dagen voorbij.

Wat kun je zelf doen tegen de jeuk van waterpokken?

Waterpokken voorkomen is moeilijk en eigenlijk niet nodig. Het is namelijk beter om als kind waterpokken te krijgen dan als volwassene. Volwassenen hebben vaak meer last van de aandoening. Bovendien is iemand met de waterpokken al besmettelijk voordat hij of zij klachten heeft. Wel is het verstandig om je kind goede gewoonten aan te leren als het aankomt op hoesten en niezen. Gebruik altijd een papieren zakdoek en gooi de zakdoek na één keer weg. Was na het hoesten of niezen je handen. Hoest altijd in een zakdoek of in de plooi van je elleboog. Als je eenmaal de waterpokken hebt opgelopen, zijn er ook een aantal dingen die je kunt doen. Knip de nagels kort af. Zo heb je minder snel de neiging om te krabben. Koop een zalfje of watergel tegen de jeuk bij de drogist of apotheek. Hierdoor verminder je de kans op ontstekingen en littekens en drogen de blaasjes sneller in. Een waterijsje of koud drankje verzacht de pijn van blaasjes in de mond.

Huidhelden

Lees in deze rubriek huidhelden de ervaringen van mensen die leven met een ‘huid die anders is’. Een portret van een inspirerend mens.
Onze huidhelden

Het Huidfonds is een erkende goede doelen organisatie en richt zich op

  • Het voorkomen van huidaandoeningen
  • Betere zorg voor mensen met een huidaandoening
  • Acceptatie van de huid die ‘anders’ is

Vind je het ook zo belangrijk dat het Huidfonds zich inzet om huidaandoeningen te voorkomen, voor betere zorg en om acceptatie van de huid die ‘anders’ is te vergroten? Maak dan het verschil en doe een donatie via:

Doneren