Seborroïsch eczeem

Wat is seborroïsch eczeem?

Seborroïsch eczeem is een huidaandoening die wordt gekenmerkt door dofrode of geelrode plekjes op de huid bedekt met een vettige schilfering. Het eczeem komt voor op het hoofd, het gezicht, de borst, de rug en in en op de oren. Ongeveer 5% van de bevolking heeft last van seborroïsch eczeem, mannen net wat vaker dan de vrouwen. De huidaandoening komt zowel bij volwassenen als kinderen voor. Seborroïsch eczeem bij kinderen ontstaat in de leeftijd van 3 – 8 weken en laat zich doorgaans in het luiergebied zien met roodheid en schilfering. Het treedt vrijwel altijd in de eerste levensmaanden op. De vorm bij volwassenen treedt vaak op in de puberteit en blijft aanhouden tot en met de volwassen leeftijd. Seborroïsch eczeem is een onschuldige, maar chronische huidaandoening die niet besmettelijk is.

Hoe krijg je seborroïsch eczeem?

Het precieze ontstaan van seborroïsch eczeem is niet helemaal duidelijk. Over het algemeen wordt aangenomen dat de natuurlijke aanwezige gist ‘pityrosporum’ een belangrijke rol speelt. Het seborroïsch eczeem ontstaat wanneer deze gist reageert met een ontstekingsreactie op de huid en daarmee schilfering veroorzaakt. Dit kan door immunologische mechanismen als door irritatie van de huid door vrije vetzuren en een vetsplitsend enzym van de gisten. Seborroïsch eczeem begint zelden voor de pubertijd waar de talgklieren een actieve rol gaan spelen. Hoewel de talgklieren geen duidelijke rol spelen, reageert de gist wel gevoeliger. De ontstekingsreactie zie je doordat de huid rood wordt en gaat schilferen. Het eczeem wordt dus veroorzaakt door een combinatie van talg en gist. Stress en spanning verergert het eczeem. Ook koude en droge lucht hebben een negatieve invloed op de huid.

Gaat seborroïsch eczeem vanzelf weg?

Het verloop van seborroïsch eczeem is vrij onvoorspelbaar. De ene keer heb je meer last van een geïrriteerde huid dan de andere keer. Zo zal het eczeem tijdens de wintermaanden waarschijnlijk verergeren, terwijl het in de nattere maanden juist wat beter gaat. De huidaandoening is chronisch. Door middel van therapie, medicatie en andere behandelingen kan het seborroïsch eczeem tijdelijk worden onderdrukt, maar daarna komt het eczeem meestal weer terug.

Hoe behandelt de arts seborroïsch eczeem?

De behandelingen van seborroïsch eczeem richten zich vooral op het bestrijden van huidklachten. Als je veel last hebt van eczeem boven op je hoofd, kan een speciale shampoo of gel helpen. Een tablettenkuur gaat de vorming van gist tegen. Voorbeelden van dit soort tabletten zijn itraconazol en fluconazol. Bij veel roodheid en jeuk schrijft de huisarts een ontstekingsremmende lotion of crème voor. Smeer hier één keer per dag je huid mee in en spreek met je arts af hoe lang je het middel mag gebruiken. Als laatste is lichttherapie een type behandeling die de ontsteking kan remmen.

Tips voor seborroïsch eczeem

Gelukkig zijn er ook dingen die je zelf kunt doen om je huidklachten te verminderen:

  • Een goede hygiëne is belangrijk. Gebruik geen zeep die de huid irriteert.
  • Was regelmatig je haar en spoel het goed na. Schimmel kan eczeem verergeren.
  • Voorkom schimmel en droog je na het douchen en wassen altijd goed af, met name tussen de plooien.
  • Versterk je immuunsysteem door gezond te eten en veel water te drinken.
  • Een gezonde leefstijl en een goede huidverzorging zorgt ervoor dat je beter in je vel zit en dat het eczeem minder pijn en jeuk veroorzaakt.

Huidhelden

Lees in deze rubriek huidhelden de ervaringen van mensen die leven met een ‘huid die anders is’. Een portret van een inspirerend mens.

Onze Huidhelden

Handige links

De Vereniging voor Mensen met Constitutioneel Eczeem: www.vmce.nl

Lees meer over eczeem