Chronische polymorfe lichtdermatose

Wat is chronische polymorfe lichtdermatose?

Chronische polymorfe lichtdermatose (CPLD) wordt ook wel polymorfe lichteruptie of lichtallergie genoemd. Bij CPLD reageert de huid overgevoelig op een normale blootstelling aan zonlicht of andere lichtbronnen, zoals de zonnebank. Er ontstaan bultjes, blaasjes, huidschilfers, roodheid en/of zwelling op de huid die aan het licht is blootgesteld. De huiduitslag ontstaat meestal pas een half uur tot enkele uren na de blootstelling aan het licht en kan erg jeuken. Zonder nieuwe blootstelling aan licht herstelt de huid meestal binnen enkele dagen tot twee weken. Bij ernstige CPLD kan de uitslag uitbreiden naar andere lichaamsdelen die niet aan licht zijn blootgesteld. Sommige patiënten hebben een zeer ernstige vorm van CPLD en kunnen zelfs geen daglicht verdragen.

CPLD kan op elke leeftijd ontstaan, maar ontstaat meestal als de patiënt tussen de 20 en 30 jaar oud is. Vrouwen hebben vaker CPLD dan mannen.

Hoe ontstaat het?

Hoe CPLD precies ontstaat en waarom de ene persoon het wel en de andere persoon het niet krijgt is onbekend. Wel is duidelijk dat straling in (zon)licht CPLD veroorzaakt. Licht bestaat uit verschillende soorten straling, waarvan 3 verschillende stralingen CPLD kunnen veroorzaken: UVA, UVB en zichtbaar licht. Patiënten met CPLD zijn overgevoelig voor een of meerdere van deze soorten straling. Er kan getest worden voor welke straling iemand met CPLD overgevoelig is.

Daarnaast zijn er een aantal factoren die, in combinatie met licht, een lichtallergie kunnen veroorzaken, zoals sommige geneesmiddelen, huidverzorgingsproducten, cosmetica of contact met bepaalden plantensoorten.

Hoe verloopt het?

CPLD is een chronische huidaandoening en kan jarenlang duren. Bij sommige mensen kan de huidaandoening na een aantal jaar spontaan verbeteren, maar bij anderen verergert de huidaandoening.

Meestal verloopt CPLD in een cyclus: in het voorjaar speelt het op, het vermindert in de loop van de zomer en het verdwijnt in de herfst en winter. Dit komt doordat de huid gewend raakt aan de zonnestralen. Maar sommigen hebben het hele jaar door last van CPLD.

Hoe wordt chronische polymorfe lichtdermatose behandeld?

CPLD is niet te genezen. Wel kan lichtgewenning helpen. Lichtgewenning in het voorjaar is erg belangrijk. Iemand met CPLD stelt de huid dan geleidelijk steeds meer bloot aan (zon)licht. Door de gewenning wordt de huid iets dikker en wordt er pigment aangemaakt als bescherming tegen de zonnestraling. Soms helpt gewenning niet of onvoldoende. In dat geval kan lichttherapie bij een dermatoloog een uitkomst bieden. Bij lichttherapie wordt er een speciale lamp met UVA- of UVB-straling op de huid gericht. De straling wordt in steeds hogere concentratie uitgestraald. Hierdoor raakt de huid langzaam gewend aan de straling. Er zijn meerdere behandelingen nodig.

Als de CPLD toch opspeelt, kan corticosteroïd crème op de plek(ken) de ontstekingsreactie remmen die voor de roodheid, jeuk en zwelling zorgt. Bij ernstige vormen van CPLD kunnen tabletten helpen om de uitslag te verminderen. Daarnaast is het belangrijk om de huid soepel en vochtig te houden. Een droge huid veroorzaakt namelijk (extra) jeuk. 

Wat kun je zelf doen?

 • Bespreek met je arts alle behandelmogelijkheden en kies de behandeling die bij je huid en leefstijl past.
 • Alleen door de behandeling trouw op te volgen krijg je de beste resultaten. Het kan soms een tijdje duren voor je resultaat ziet.
 • Als je merkt dat bepaalde middelen CPLD verergeren, zoals bepaalde huidverzorgingsproducten, is het belangrijk deze producten te vermijden.
 • Vermijd de zon: draag beschermende kleding, bedek je hoofd, zoek schaduw op.
 • Gebruik een anti-zonnebrandmiddel die beschermt tegen UVA- en UVB-straling en die een hoge beschermingsfactor heeft.
 • Bij ernstige overgevoeligheid voor UVA-straling: plak speciaal raamfolie op de ramen van je woning en auto. UVA-straling kan namelijk door glas stralen.
 • Heb je erg veel moeite met je huidaandoening? Dan kun je psychologische hulp inschakelen om te leren leven met CPLD.
 • Wees je bewust van het volgende:
  • Ook in de schaduw word je blootgesteld aan UVA- en UVB-straling.
  • Door wind voel je de intensiteit van de zonnestraling niet meer goed. Wind werkt namelijk verkoelend.
  • Sneeuw, water en zand reflecteren straling.
  • Straling dringt ook door de wolken heen. Dus ook op een bewolkte dag kun je last hebben van CPLD.

Lees meer over zonlicht en je huid

Handige links

CPLD Vereniging voor Licht- en stralingsgevoeligen:

www.cpld.nl