“Ik laat mijn leven niet leiden door mijn ziekte”

“Ik laat mijn leven niet leiden door mijn ziekte”

“Álles uit het leven halen, dat is mijn levensmotto”, aldus Kirsten (36 jaar). Ondanks haar huidkanker is zij een levensgenieter. Backpacken, duiken, afspreken met vrienden en sporten zijn dingen die ze graag doet. Helaas houdt haar ziekte haar soms tegen. “Ik moet veel rusten en ben vaak te vinden in het ziekenhuis. Er zitten zo nu en dan dagen tussen waarin ziekenhuisbezoeken, boeken lezen en koken een groot deel van mijn dag vullen.”

“Ik hou mijn huid heel goed in de gaten”

Sinds tien jaar heeft Kirsten huidkanker. Er ontstaan steeds nieuwe plekken op haar huid in verschillende vormen: basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom en actinische keratosen (een voorstadium van huidkanker). “Tien jaar geleden heb ik een niertransplantatie gehad en om ervoor te zorgen dat mijn donornier niet wordt afgestoten moet ik de rest van mijn leven medicijnen slikken die als bijwerking huidkanker hebben. Binnen 3 maanden na de transplantatie werd er huidkanker geconstateerd. Door die medicijnen zullen er ook steeds nieuwe huidkankerplekken ontstaan.” De conditie van haar huid maakt dat zij bedachtzaam is en goed voor haar huid zorgt. “Ik hou mijn huid heel goed in de gaten. Ik ga bijvoorbeeld niet naar buiten zonder zonnebrandcrème te smeren en zit niet teveel in de zon.”

“Ik vecht voor dingen waar ik van houd”

Kirsten is al haar hele leven ziek. Dit heeft een enorme impact op haar leven en beïnvloedt haar kijk op de wereld. Kirsten: “Kleine dingen die voor anderen heel normaal zijn om te doen, maken mij vaak heel gelukkig”. Haar leven laten bepalen door haar aandoening wil Kirsten niet. “Ik zit niet bij de pakken neer. Mijn leven heeft een andere positieve waarde gekregen na de constatering van huidkanker. Ik vecht voor de dingen waar ik van houd. Ik vind het belangrijk dat ik op een dag terug kan kijken om te beseffen dat het een goede dag was.” Kirsten streeft naar zo veel mogelijk goede dagen en haalt daar uit wat er in zit. “Ik hou enorm van reizen en pak mijn koffer zodra ik daar voldoende energie voor heb.”

“’Gewoon’ gezond zijn is een groot geluk”

Familie en vrienden steunen Kirsten, maar soms is het gewoon moeilijk. “Mijn omgeving raakt eraan gewend dat ik ziek ben, terwijl iedere nieuwe plek voor mij altijd dezelfde impact heeft. Na weer een onderzoek in het ziekenhuis zit ik twee weken lang in onzekerheid te wachten op de uitslag.”‘Gewoon’ gezond zijn is een groot geluk, dat zouden meer mensen zich moeten realiseren, vindt Kirsten. Haar broer besloot actie te ondernemen. Zo heeft hij sinds haar diagnose al zes keer de ‘Alpe d’HuZes gefietst en daarmee geld opgehaald voor onderzoek naar de genezing van kanker. Kirsten: “Ik ben enorm trots op zijn prestaties. Hoewel mijn ziekte moeilijk is te begrijpen is het fijn dat er naasten zijn die zich in willen zetten voor de genezing van kanker.”

“Ik haal uit het leven wat erin zit”

Kirsten: “Opgeven is voor mij geen optie, je moet blijven vechten voor waar je van houdt. Ik haal uit het leven wat erin zit, want je weet niet wat er komen gaat. Dingen die ik graag wil probeer ik niet uit te stellen. De wereld is mooi en ik wil er nog veel van zien.”

Bekijk het video-interview met Huidheld Kirsten

Video: Studio Indruk
Fotografie: Madeleine Sars