Huid en allergieën

Met de informatie op deze pagina willen we je informeren over huidallergieën. Als je een acute allergische aanval krijgt, adviseren we je direct contact op te nemen met je huisarts of met het alarmnummer via 112.

Wat is een huidallergie?

Een huidallergie kun je krijgen wanneer je huid in contact komt met een allergeen of andere stof waar je (over)gevoelig voor bent. Normaal gesproken beschermt je afweersysteem je tegen schadelijke organismen, maar als dat systeem verkeerd is afgesteld, reageert je lichaam ook op onschadelijke stoffen.

Een allergische reactie van je lichaam kan zich op allerlei manieren uiten, zoals in je luchtwegen, je spijsverteringskanaal of in een shock. Het kan zich echter ook uiten op je huid. Deze kan zwellen, droog, schraal, rood of branderig worden. Ook kun je last krijgen van jeuk.

Wat zijn allergenen?

Allergenen zijn stoffen die van buiten het lichaam afkomstig zijn. De meeste allergenen bestaan uit stoffen die gewoon in de natuur voorkomen. Deze stoffen zijn in principe onschadelijk. Nadat deze het lichaam zijn binnengekomen (via je neus, mond of door aanraking via de huid), kunnen ze bij mensen die daar gevoelig voor zijn allergische klachten veroorzaken.

Allergenen kunnen onder andere voorkomen in cosmetica, was- en verzorgingsmiddelen. Sommige mensen zijn allergisch voor geur- en/of kleurstoffen die deze producten bevatten.

Bekende allergenen

Tal van stoffen kunnen een huidallergie veroorzaken. Bij de ene stof gebeurt dit vaker dan bij de andere.

Veel voorkomende allergenen zijn:

  • Metalen (zoals nikkel en chroom)
  • Geurstoffen
  • Conserveermiddelen
  • Geneesmiddelen
  • Parafenyleendiamine (wordt gebruikt in onder andere zwarte haarverf en tatoeages)

Oorzaken van huidallergieën

Er zijn verschillende factoren van invloed op het ontstaan van een allergie. Het kan komen door erfelijkheid, hygiëne of je leefstijl.

Erfelijkheid

Erfelijkheid speelt een belangrijke rol bij het wel of niet ontwikkelen van een allergie. Een allergie zelf is niet erfelijk, maar wel de aanleg ervoor. Als je vader en moeder beiden dezelfde allergische aandoening hebben, is er een kans van 60-80 procent dat jij ook een allergie ontwikkelt.

Hygiëne en leefstijl

Er is een duidelijke relatie tussen hoe ‘schoon’ je leeft en de kans dat je een allergie ontwikkelt in je leven. Als je vroeg in je leven niet in aanraking komt met allerlei stoffen die in een minder ‘schone’ omgeving voorkomen, raakt je lichaam er niet aan gewend.

Allergie komt in de Westerse wereld dan ook meer voor dan in ontwikkelingslanden. Er is zelfs een verschil tussen landen als Nederland versus landen in Oost-Europa. Ook in landen waar veel natuurlijk en vers voedsel gegeten wordt, komen huidallergieën minder voor.

Waar moet je op letten als je een gevoelige huid hebt?

Als je een gevoelige huid hebt, of denkt overgevoelig te zijn voor bepaalde stoffen, dan is het belangrijk om cosmetica, was- en schoonmaakmiddelen te gebruiken waar zo min mogelijk allergenen in voorkomen.

Je kunt sowieso contact opnemen met je (huis)arts om te kijken of je er samen achter kunt komen voor welke stof je allergisch bent. Een allergie voor een bepaalde stof behoud je over het algemeen voor de rest van je leven.

In het algemeen geldt dat je het beste milde (of hypoallergene) producten kunt gebruiken.

Geur- en kleurstoffen in cosmetica, was- en verzorgingsmiddelen

Waarom zitten er ingrediënten in cosmetica, was- en verzorgingsmiddelen waarvan je een allergische reactie kunt krijgen? Het zijn stoffen die moeten zorgen dat de producten er mooi uitzien (kleurstoffen), lekker ruiken (geurstoffen), langer goed blijven (conserveermiddelen) of stoffen die de werking ervan verbeteren (een stof in een wasmiddel die er bijvoorbeeld voor zorgt dat je was extra schoon wordt).

Veelgestelde vragen

Een huidallergie is niet per definitie erfelijk. Wel kan de aanleg voor een allergie erfelijk zijn.

Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op het ontstaan van een allergie. Het kan komen door erfelijkheid, hygiëne of je leefstijl. Helaas is er nog veel onbekend over de oorzaken van huidallergieën.

Als je denkt dat je ergens allergisch voor bent, kun je contact opnemen met je huisarts. Hij of zij kan nagaan waarvoor je allergisch bent. Wordt het echter ook dan niet duidelijk. Dan kun je sowieso cosmetica, was- en reinigingsproducten gebruiken die zo min mogelijk allergenen bevatten.

Een huidallergie kun je krijgen wanneer je huid in contact komt met een allergeen of andere stof waar je (over)gevoelig voor bent. Normaal gesproken beschermt je afweersysteem je tegen schadelijke organismen, maar als dat systeem niet goed is afgesteld, reageert je lichaam ook op onschadelijke stoffen.

Een allergische reactie van je lichaam kan zich op allerlei manieren uiten, zoals in je luchtwegen, via je spijsverteringskanaal of je lichaam komt in een shock terecht. Het kan zich echter ook uiten op je huid. Deze kan opzwellen, droog, schraal, rood of branderig worden. Ook kun je last krijgen van jeuk.

Huid en allergieën

De informatie op deze pagina maakt onderdeel uit van onze campagne ‘Zorg voor je huid’.

Bij het Huidfonds weten we hoe belastend een huidallergie voor je kan zijn. Wij vinden het daarom belangrijk je zo goed mogelijk te informeren. Mocht je naar aanleiding van de informatie op deze pagina nog vragen hebben, neem dan contact met ons op.

Deze pagina is mede mogelijk gemaakt door partner Neutral.